Regulamentul privind autorizarea de către A.I.C.P.S. a inginerilor constructori proiectanţi de structuri pe trepte de competenţe profesionale
Regulament privind autorizarea de către
Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri - A.I.C.P.S.
a inginerilor constructori proiectanți de structuri pe trepte de competențe profesionale
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Secțiunea 1
Cadrul legal și institutional
Preambul
Proiectarea structurilor pentru construcții este un domeniu de o importanță deosebită și de mare responsabilitate, cu efecte directe asupra siguranței construcțiilor.
Această activitate impune o calificare în domeniu și o practică profesională autorizată pe trepte de competență, corespunzatoare claselor de importanță a clădirilor.
În cazul unei calificari și a unei practici profesionale deficitare în domeniu, proiectarea structurilor pentru construcții implică riscuri pentru viețile omenești și pentru bunuri materiale importante.
Noua legislație în domeniul calificărilor profesionale și recunoasterea acestora în spațiul U.E., respectiv: Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 07.sept.2005, privind recunoasterea calificărilor profesionale precum și Legea nr.200/2004 privind calificarile profesionale pentru profesiile reglementate din România, acordă o importanță deosebită calificărilor și experienței în fiecare domeniu.
În conformitate cu Legea nr.200/2004 privind calificările profesionale pentru profesiile reglementate din România, Art.3, 4 și 5 asociațiile profesionale sunt desemnate să confirme experiența profesională în domeniu.
În consecință, AICPS promovează prezentul Regulament privind autorizarea inginerilor constructori proiectanți de structuri pe trepte de competențe profesionale, pe baza studiilor superioare absolvite și pe baza experinței profesionale acumulate.
Autorizarea inginerilor constructori Proiectanți de Structuri se adresează membrilor AICPS și este o acțiune voluntară a acestora, ce se realizează în două etape:
- Etapa I - Treapta I - Ing. Proiectant INDEPENDENT și treapta a II-a Ing. Proiectant SENIOR;
- Etapa a II-a - Treapta a III-a Ing. Proiectant VERIFICATOR și Treapta a IV-a -Ing. Proiectant EXPERT.
Art.1.
(1) În conformitate cu prevederile Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare ale Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și locuinței nr.839/2009, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 1 alin.(2), anexa nr. 2 și anexa nr. 3 din Legea nr.200/2004 privind recunoasterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificarile și completările ulterioare, Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS asigură aplicarea prevederilor prezentului Regulament.
(2) În aplicarea prevederilor alin.(1), Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România, denumită în continuare și AICPS, asigură:
- organizarea și funcționarea sistemului de autorizare a inginerilor constructori proiectanți de structuri pentru proiectarea structurilor de construcții;
- secretariatul tehnic al comisiilor de autorizare;
- organizarea și funcționarea Registrului Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri.
Secțiunea 2
Scop
Art.2.
(1) Prezentul Regulament stabilește cadrul legal pentru autorizarea inginerilor constructori proiectanți de structuri pentru construcții, în vederea angajării lor de către operatorii economici din construcții.
(2) Calitatea de Inginer constructor proiectant de structuri autorizat se obține prin emiterea de către AICPS a Certificatului de autorizare pe trepte de competențe profesionale, denumit în continuare Certificat, act ce dovedește competența tehnică a persoanelor fizice care doresc să exercite în România profesia reglementată de specialist autorizat pentru proiectarea structurilor pentru construcții.
(3) Calitatea de inginer constructor proiectant de structuri pentru proiectarea structurilor pentru construcții se dovedeste prin Certificat, legitimație și stampilă.
(4) Certificatul, legitimația și stampila sunt conform modelelor prezentate în Anexele 1- 3 la prezentul regulament, sunt nominale și netransmisibile.
CAPITOLUL II
Trepte și specialități, competențe, cerințe
Secțiunea 1
Trepte și specialități autorizate
Art.3.
În conformitate cu prevederile prezentului regulament, persoanele fizice eligibile pot fi autorizate în calitate de inginer constructor proiectant de structuri pentru următoarele trepte, în ordine crescatoare, în funcție de competențele dovedite, după cum urmează:
TREAPTA I - Inginer Proiectant INDEPENDENT;
TREAPTA a II-a - Inginer Proiectant SENIOR;
TREAPTA a III-a - Inginer Proiectant VERIFICATOR
TREAPTA a IV-a - Inginer Proiectant EXPERT.
Secțiunea 2
Cerințe specifice
Art.4.
Persoanele fizice care solicită autorizarea pe trepte de competențe profesionale pentru proiectarea structurilor pentru construcții sunt eligibile în vederea susținerii examenului de autorizare tehnico-profesională în condițiile în care îndeplinesc, cumulativ, următoarele cerințe specifice:
a) Cerința de natură juridică;
b) Cerințe de natură tehnică.
Art.5.
Cerința de natură juridică prevăzută la art. 4 lit.a) se referă la necesitatea inexistenței unei condamnări penale definitive și irevocabile pentru fapte ce au relevanță în activitățile specifice pentru proiectarea construcțiilor.
Art.6.
Cerințele de natură tehnică prevazute la art.4 lit.b) cuprind:
a) nivelul de pregătire profesională - absolvent al unei instituții de învătământ superior în ingineria construcțiilor, cursuri de lungă durată, subingineri de minimum 3 ani, cursuri de lungă durată, ori absolvent al ciclului II de studii universitare cu diplomă de master, potrivit sistemului Bologna.
b) experiența profesională minimă necesară, corespunzator specialității absolvite - dobândită prin activitatea cumulată în învațământ superior, cercetare și proiectare, dupa caz, denumite competențe, prezentate în Tabela 1:
c) pregătirea în domeniul proiectării structurilor de construcșii dovedită prin promovarea examenului de către candidat în fața Comisiei de Examinare a AICPS.
Tabela 1
CERINŢE DE NATURĂ TEHNICĂ | |
1 | 2 |
TREAPTA I Inginer proiectant INDEPENDENT |
- Să fie absolvent al unei facultăți tehnice de profil construcții - cursuri de lungă durată, subingineri, cursuri de minimum 3 ani, cursuri de lungă durată sau master sistem Bologna; - Sa fie membru AICPS de minimum 2 ani; - Să fi lucrat minimum 3 ani sub îndrumarea unui inginer proiectant de structuri de treaptă superioară într-o unitate de proiectare, care să confirme ca a efectuat perioada de stagiatură necesară și să-l recomande |
TREAPTA a II-a Inginer proiectant SENIOR |
- Să aibă minimum 3 ani vechime ca inginer proiectant INDEPENDENT; |
TREAPTA a III-a Inginer proiectant VERIFICATOR |
- Să aibă minimum 2 ani vechime ca inginer proiectant SENIOR; |
TREAPTA a IV-a Inginer proiectant EXPERT |
- Să aibă minimum 2 ani vechime ca inginer proiectant VERIFICATOR; |
Art.7.
(1) Pentru sprijinirea pregătirii în domeniul proiectării structurilor de construcții - cerința tehnică specificată la Art.6.- pct.c) - AICPS va organiza prin Filialele AICPS, în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, în cadrul facultăților de construcții, un Curs de pregătire specific, care va cuprinde studierea prevederilor normativelor de proiectare, precum și a celorlalte reglementări tehnice și acte normative specifice, în vigoare la data organizării cursului.
Acest Curs va fi organizat în două module, fiecare având un numar de minimum 10 ore, după cum urmează:
a) modul de teorie - privind legislația și elemente de proiectare;
b) modul de aplicație - constând în dimensionarea unei construcții și a elementelor structurale pentru construcții.
(2) Cursul de pregătire specific va fi susținut de cadre didactice de specialitate - profesori și conferențiari universitari din catedrele de specialitate pentru construcții din cadrul facultțăilor din centrele universitare precizate la alin (1) și alți specialiști proiectanți cu experiență, de regulă având titlul de Doctor inginer, Verificatori și Experți, la recomandarea Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS.
(3) Participarea la Cursul de pregătire specific se face contra-cost. Cuantumul taxei se stabilește de către AICPS și se achită de către cursanți sau de firmele care i-au trimis în vederea autorizării.
Art.8.
(1) In vederea susținerii examenului de autorizare, candidatii vor trebui să cunoască conșinutul bibliografiei care constituie materialul de pregătire pentru candidat AICPS și se poate consulta pe pagina Internet a AICPS.
(3) Bibliografia se afișează la sediul Filialelor Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS.
Secțiunea 3
Competențe
Art.9.
(1) Specialiștii autorizați pentru proiectarea construcțiilor își desfăsoară activitatea potrivit competențelor, pe categorii de clădiri, corespunzator treptei și specialității în care au fost autorizați, după cum urmează:
TREPTE DE COMPETENŢĂ | CONDIŢII MINIMALE |
|
|||||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||
TREAPTA I Inginer proiectant INDEPENDENT |
- Să fie absolvent al unei facultăți tehnice de profil construcții - cursuri de lungă durată, subingineri - cursuri de minimum 3 ani, cursuri de lungă durată sau master sistem Bologna - Să fie membru AICPS de minimum 2 ani; - Să fi lucrat minimum 3 ani sub îndrumarea unui inginer proiectant de structuri de treaptă superioară, într-o unitate de proiectare care să-l confirme și să-l recomande; |
- Clasa III - construcții de importanță normală - Clasa IV - construcții de importanță redusă |
- Construcții simple și cu regularitate structurală - Regim maxim de înaltime de P+4 - Travei pâna la 12 m - Deschideri pâna la 12 m |
||||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||
TREAPTA a II-a Inginer proiectant SENIOR |
- Să aibă minimum 3 ani vechime ca inginer proiectant INDEPENDENT; |
- Toate clasele: I, II, III, IV |
- Toate tipurile de travei și deschideri și orice nivel de înălțime pentru structuri de construcții |
||||
TREAPTA a III-a Inginer proiectant VERIFICATOR |
TREAPTA a III-a Inginer proiectant VERIFICATOR |
- Să aibă minimum 2 ani vechime ca inginer proiectant SENIOR; - Proiectare și verificare pentru toate tipurile de structuri de construcții |
|||||
TREAPTA a IV-a Inginer proiectant EXPERT |
TREAPTA a IV-a Inginer proiectant EXPERT |
- Să aibă minimum 2 ani vechime ca inginer proiectant VERIFICATOR; - Proiectare, verificare și expertizare pentru toate tipurile de structuri de construcții |
(2) Inginerii constructori cu diplomî de licență, subingineri, cursuri de minimum 3 ani, cursuri de lungă durată sau master sistem Bologna, după cel puțin 3 ani de la examenul de licență/master și 2 ani de la înscrierea în AICPS, pot susține examenul pentru autorizarea pe trepte de competențe profesionale, ca proiectant de structuri pentru construcții, TREAPTA I - Inginer proiectant INDEPENDENT.
(3) Inginerii constructori proiectanți de structuri au drept de semnătură și își însușesc și semnează proiectele de structuri de construcții pentru obiective de investiții cuprinse în clasele de importanță corespunzătoare treptei de autorizare obținute.
(4) Verificatorii de proiecte și experții tehnici atestați anterior pe trepte de competențe profesionale de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului - M.D.R.T, respectiv de către M.L.P.A.T, M.L.P.T.L., M.T.C.T., M.D.R.L.P. ori M.D.R.L., după caz, pot obține, la cerere, prelungirea autorizării pentru TREAPTA a III-a - Inginer proiectant VERIFICATOR sau TREAPTA a IV-a - Inginer proiectant EXPERT, corespunzător specialității în care sunt atestați anterior, în etapa I prin comisiile M.D.R.T.
(5) Inginerii constructori proiectanți de structuri membri ai AICPS, care au obținut anterior prezentului Regulament diploma AI- CPS cu titlul INGINER PROIECTANT DE STRUCTURI și se găsesc înscriși în Registrul Inginerilor atestați de AICPS, pot obține, la cerere, TREAPTA I - Inginer proiectant INDEPENDENT sau, după caz, TREAPTA a II-a - Inginer proiectant SENIOR, cu respectarea condițiilor de vechime în proiectarea de structuri, prevăzute de prezentul Regulament.
(6) În vederea autorizării inginerilor constructori proiectanți de structuri, prin grija AICPS, se organizează Comisii de autorizare corespunzător treptelor de competențe profesionale, compuse din specialiști de prestigiu în domeniul proiectării de structuri - profesori universitari, doctori ingineri, experți și verificatori. Fiecare comisie se compune din șapte membri.
(7) Comisiile de autorizare, se organizează și funcționează astfel:
a) Pentru TREAPTA I - Inginer proiectant INDEPENDENT și pentru TREAPTA a II-a - Inginer proiectant SENIOR, în centrele universitare București, Iași, Cluj și Timișoara, etc;
b) Pentru TREAPTA a III-a - Inginer proiectant VERIFICATOR și pentru TREAPTA a IV-a - Inginer proiectant EXPERT, în București, în etapa I , prin comisiile M.D.R.T.
(8) Autorizarea inginerilor constructori proiectanți de structuri se poate face pentru specialitățile:
a) - Fundații, structuri din beton armat, zidării și lemn;
b) - Fundații, structuri din metal, zidării și lemn;
c) - Fundații, structuri din beton armat, structuri din metal, zidării, compozite și lemn.
Fiecare procedură de autorizare va conține și examinarea pentru rezistența la foc, corespunzător fiecărei specialități structurale.
(9) Organizarea comisiilor de autorizare pentru specialitățile prevăzute la alin.(8) lit.a), b), c) precum și elaborarea Regulamentului de funcționare a comisiilor de autorizare și a tematicii de examinare se fac de către A.I.C.P.S.
Secțiunea 4
Responsabilități
Art.10.
Specialiștii atestați pe trepte de competente profesionale în proiectarea structurilor pentru construcții răspund, potrivit legii, cu privire la aplicarea prevederilor din normativele de specialitate și din prescripțiile tehnice de specialitete din domeniu, precum și de exactitatea datelor prezentate în documentele pe care le elaborează în activitatea de proiectare.
CAPITOLUL III
Autorizarea
Secțiunea 1
Documente necesare
Art.11.
(1) Dosarul care se depune în vederea atestării, la Secretariatul AICPS, pentru treptele I și a II-a, de către orice solicitant cetățean român, membru AICPS, cuprinde obligatoriu următoarele documente:
a) cerere scrisă conform anexei 5;
b) actul de identitate al solicitantului - copie;
c) diploma de absolvire a unui institut de învățământ superior din ingineria construcțiilor - copie confirmată, datata si semnată personal, sub inscrisul “conform cu originalul”;
d) memoriu de activitate;
e) două recomandări din partea persoanelor fizice/juridice cu care a colaborat;
f) o recomandare din partea Filialei Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS de care aparține;
g) documentul de plată a taxei de examinare în vederea atestării - copie;
h) certificat de cazier judiciar din care rezultă că solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar;
i) 3 fotografii color, format 3/4 cm.
(2) Dosarul care se depune în vederea autorizării, la Secretariatul AICPS, de către orice solicitant, membru AICPS (cu plata cotizației curente anului solicitării), cetățean străin sau român, cu diplome profesionale ori universitare și, eventual, cu experiență profesională, realizate în strainătate, va cuprinde următoarele documente, redactate în limba română ori în traducere legalizată în limba română, după caz, astfel:
a) toate documentele prevăzute la alin.(1)
b) diploma de absolvire a unui institut de învățământ superior de specialitate, cursuri de lungă durată - copie legalizată, însoțită de documentul de recunoaștere/echivalare a aces- teia, emis în condițiile legii, Atestat de recunoastere a studiilor efectuate în străinatate, eliberat de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului;;br: c) Formularul Anexa 9 - completat de candidat, document de atestare a experienței profesionale a solicitantului privind natura și durata activității profesionale,
(3) AICPS, care asigură funcționarea secretariatului tehnic al Comisiilor de autorizare, confirmă primirea documentelor prevăzute la alin.(1) și (2) în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării acestora și informează solicitantul prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire și/sau în format electronic, după caz, referitor la neconformitățile constatate cu privire la documente lipsă ori neconforme cu prevederile prezentului regulament.
(4) Procedura de examinare a cererii și a documentelor prevăzute la alin.(1) și (2) se finalizează prin emiterea unei decizii motivate, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data prezentării dosarului complet/completat corespunzător situațiilor prevăzute la alin.(3), de către solicitant.
(5) În cazul aplicării regimului general de recunoaștere a titlurilor de calificare și al recunoașterii experienței profesionale, termenul prevăzut la alin. 12.(4) pentru finalizarea procedurii de examinare a cererii și a documentelor prevăzute la art.12 alin. (2) poate fi prelungit cu 30 de zile calendaristice.
(6) În cazul în care există dubii asupra unor documente prevăzute la art.12 alin.(2), AICPS poate cere autorității competente din statul membru emitent confirmarea autenticității acestora.
(7) Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS poate decide, după caz, ca, în vederea susținerii examenului de autorizare, solicitantul cetățean al altui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau al Comunității Elvețiene să parcurgă un stagiu de adaptare, pentru o perioadă de până la un an, în condițiile art. 25 din Legea nr.200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.
(8) Documentul de confirmare prevăzut la alin.(3) și decizia prevăzută la alin.(4) se transmit prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire și/sau în format electronic solicitanților, se afișează pe pagina de internet a Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS în termen de 10 zile calendaristice de la emiterea acestora și produc efecte de la data comunicării.
(9) Decizia prevăzută la alin.(4) sau absența acesteia, după caz, poate fi atacată în fața instanțelor române de contencios administrativ, potrivit prevederilor Legii contenciosului adminis- trativ nr.554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
(10) Sub sancțiunea nulității, decizia prevăzută la alin.(4) va cuprinde, în mod obligatoriu, termenul și instanța jurisdicțională unde aceasta poate fi contestată.
Secțiunea 2
Verificarea documentelor
Art.12.
(1) Analiza dosarelor cu privire la existența documentelor prevăzute la art. 11 alin.(1) și (2) se face de către Secretariatul Comisiilor de autorizare din cadrul Filialelor AICPS.
(2) Pentru desfășurarea activității de autorizare, Secretariatul AICPS îndeplinește cel puțin următoarele atribuții:
a) analizează datele cuprinse în documentele depuse de solicitanți;
b) transmite la Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS procesele-verbale de analiză în vederea emiterii deciziei prevăzute la art. 11 alin.(4);
c) transmite la Secretariatele Filialelor Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS dosarele acceptate;
d) editează și completează, pentru specialiștii promovați, certificatele de autorizare și legitimațiile;
e) răspunde pentru corectitudinea și integritatea documentelor care au stat la baza autorizării specialiștilor;
f) ține evidența dosarelor depuse, precum și a specialiștilor autorizati/ respinși;
g) monitorizează activitatea de autorizare pentru actualizarea bazei de date cu specialiștii autorizati;
h) înscrie specialiștii atestați pe trepte de competente pro- fesionale în Registrul Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri.
(3) Secretariatele Filialelor AICPS îndeplinesc următoarele atribuții:
a) convoacă solicitanții și membrii comisiilor;
b) asigură funcționarea secretariatului comisiilor de examinare;
c) întocmește fișele individuale de evaluare și procesele-verbale ale ședințelor de examinare;
d) comunică Comisiei de Autorizare rezultatele fiecărei ședințe de examinare, cu anexarea, în original, a tuturor documentelor pentru arhivarea ulterioară a acestora;
(4) Documentele/însemnele autorizării - Certificatul de au- torizare, legitimația, ștampila, fișele individuale de evaluare și procesele-verbale ale ședințelor de examinare - sunt conforme modelelor prezentate în anexele 1-9
Secțiunea 3
Comisiile de Examinare
Art.13.
(1) Comisiile de Examinare se organizează și funcționează în cadrul filialelor AICPS, pentru treptele I si a II-a din centrele universitare București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.
(2) Componența nominală a comisiilor de examinare se aprobă de AICPS și se actualizează ori de câte ori este nevoie.
(3) Fiecare Comisie de examinare este alcătuită din președinte, vicepreședinte, 5 membri și un secretar, fără drept de vot.
(4) Secretariatul comisiei de examinare este asigurat de secretariatele Filialelor Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS.
(5) Comisia de examinare se poate întruni cu minim 5 membri, iar decizia se ia cu minimum jumătate plus unu, din numărul membrilor prezenți.
Secțiunea 4
Examinarea
Art.14.
(1) Procedura de examinare a solicitanților în vederea autorizării este unitară și se desfășoară în două secțiuni:
a) Proba scrisă - constă în rezolvarea unui test pentru fiecare specialitate. Fiecare întrebare din test este notată. Condiția de promovare a probei scrise este obținerea unui minimum de puncte, prestabilite pentru fiecare specialitatea în parte.
b) Interviul - constă în verificarea cunoștințelor din mate- rialele din bibliografie, precum și, după caz, prezentarea și susținerea unor proiecte realizate
(2) Candidatul este declarat admis și obține autorizarea dacă, după susținerea probei scrise și a interviului a înregistrat calificativul “ADMIS”.
(3) Candidatul declarat respins are dreptul la contestație. Contestația se depune la Secretariatul AICPS, în maxim 2 zile de la declararea publică a rezultatului la examenul de autorizare.
Art.15.
Conducerea AICPS analizează contestațiile primite și decide cu privire la admiterea/respingerea acestora. Rezultatul contestației se comunică contestatarului în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data înregistrării contestației la Secretariatul AICPS.
Art.16.
Examenele de autorizare se organizează în a doua jumătate a fiecărei luni sau ori de câte ori sunt solicitări de autorizare.
Art.17.
Specialiștii declarați respinși de către comisia de examinare pot reveni cu o nouă solicitate pentru autorizare după o perioadă de minimum 6 luni de la data comunicării rezultatului examinării. În acest scop, solicitanții vor întocmi un nou dosar pe care îl vor depune la Secretariatul Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri AICPS.
Secțiunea 5
Tariful pentru examinare
Art.18.
(1) Tariful pentru examinarea specialiștilor se stabilește de către Consiliul de Conducere al AICPS este specificat anual pe pagina Internet și se achită de fiecare solicitant în parte.
(2) Din sumele rezultate se efectuează cheltuieli de personal, cheltuieli materiale și de capital necesare desfășurării activității de autorizare. În cuantumul taxei sunt cuprinse, în principal, cheltuieli aferente funcționării secretariatului, cheltuieli pentru plata membrilor comisiilor de examinare și soluționare a contestațiilor, cheltuieli pentru emiterea certificatelor de autorizare, legitimațiilor, precum și cheltuieli cu arhivarea electronică a documentelor, întreținerea, completarea și actualizarea bazei de date cu specialiștii atestați pe trepte de competențe profesionale, elaborarea sau revizuirea temelor tehnice prevăzute în bibliografie.
Secțiunea 6
Eliberarea documentelor de autorizare
Art.19.
În termen de 15 de zile calendaristice de la data susținerii examenului de autorizare, secretariatele filialelor transmit la Secretariatul AICPS toate documentele care au stat la baza examinărilor, arhivate electronic.
Art.20.
(1) În termen de 30 de zile calendaristice de la data promovării examenului de autorizare, AICPS emite certificatul de autorizare și legitimația.
(2) Specialiștii autorizați pe trepte de competențe profesionale vor achiziționa ștampila care se realizează conform modelului prevăzut în anexa 3, pe care vor fi înscrise datele și informațiile corespunzătoare treptei profesionale și specialității menționate în certificatul de autorizare.
(3) Perioada de valabilitate a legitimației este de 5 ani de la data promovării examenului.
(4) Persoanele fizice autorizate au obligația de a informa, în scris, Secretariatul AICPS asupra oricărei modificări a condițiilor care au stat la baza autorizării.
CAPITOLUL IV
Prelungirea valabilității legitimației de autorizare
Art.21.
(1) Specialiștii autorizati pe trepte de competente profesionale în proiectarea structurilor pentru construcții, pentru treptele I si II, pot solicita prelungirea valabilității legitimației pentru continuarea activității potrivit treptei și specialității atestate. În acest scop, solicitarea pentru prelungire se înregistrează, cu minimum 30 de zile înainte de data expirării valabilității legitimației, la Secretariatul AICPS.
(2) În vederea prelungirii valabilității legitimației, solicitantul va depune o cerere la care anexează următoarele documente:
a) legitimația de autorizare - în original;
b) actul de identitate - copie;
c) certificatul de autorizare - copie;
d) memoriu de activitate - corespunzător ultimei perioade de valabilitate a legitimației de autorizare;
e) informații privind cursurile de instruire continuă urmate;
f) registrul specialistului autorizat completat la zi - copie;
g) o recomandare din partea Filialei AICPS în care activează, privind activitatea desfășurată în ultima perioadă de valabilitate a legitimației de autorizare;
h) o fotografie color, format 3/4 cm.
(3) Cu ocazia prelungirii valabilității legitimației, în cazul îndeplinirii condiției de vechime și examen, se poate solicita schimbarea treptei de autorizare.
(4) În cazul schimbării treptei de aut orizare, se va elibera un nou certificat și o nouă legitimație. Certificatul, legitimația și ștampila expirate, se depun la Secretariatul AICPS.
(5) Tariful pentru prelungirea valabilității legitimației se stabilește de AICPS, anual si se gaseste pe pagina Internet a AICPS.
(6) Termenul de prelungire a valibilității este de 5 (cinci) ani.
CAPITOLUL V
Dispoziții tranzitorii și finale
Art.22.
(1) În prima etapă, AICPS va face autorizarea inginerilor proiectanti de structuri pentru Treapta I - Inginer Proiectant INDEPENDENT si Treapta a II-a - Inginer proiectant SENIOR;
(2) Autorizarea inginerilor proiectanți de structuri pentru treapta a III -a - Inginer Proiectant VERIFICATOR și treapta a IV-a - Inginer proiectant EXPERT, se va face în etapa a II-a;
(3) În comisiile de autorizare M.D.R.T. pentru treptele a III-a si a IV-a vor fi nominalizați reprezentanți ai AICPS, care vor prezenta comisiei și o recomandare din partea asociației.
(4) AICPS recomandă ca toți inginerii proiectanți de structuri autorizați, să contracteze o ASIGURARE anuală, cel puțin la nivelul valorii investiției proiectate.
Art.23.
Certificatul de autorizare se suspendă de către AICPS, prin Comisia de Disciplină, ca urmare a controalelor efectuate de membrii comisiilor de examinare sau ai structruilor teritoriale de control și inspecție ale Inspectoratului de Stat în Construcții, ori ca urmare a sesizărilor primite din partea beneficiarilor, dacă se constată:
a) neîncadrarea activități specialistului autorizat în prevederile reglementărilor tehnice în vigoare;
b) efectuarea activității pentru o specialitate sau treaptă, alta decât cea pentru care a fost acordată autorizarea;
c) efectuarea activității de proiectare care poate determina funcționarea necorespunzătoare a construcțiilor;
d) constatarea unor defecțiuni de proiectare care au consecințe defavorabile asupra siguranței construcțiilor;
e) aplicarea ștampilei de către titularul certificatului de specialist autorizat fără efectuarea efectivă a activității de proiectare;
f) nesolicitarea prelungirii valabilității legitimației, în decurs de 6 luni de la data expirării acesteia;
g) abateri de la prevederile Codului Deontologic al AICPS , conform Art.13 și 14 din acesta.
(2) Certificatul și legitimația de autorizare a inginerului construc- tor proiectant de structuri pentru proiectarea construcțiilor se întocmesc de comisiile de examinare, potrivit modelului prevăzut în anexele 1 și 2 și se semnează de președintele Asociației Ingin- erilor Constructori Proiectanți de Structuri din România - AICPS și de președintele comisiei de examinare;
(3) Certificatul și legitimația de autorizare a unui inginer con- structor proiectant de structuri au înscrise: specialitatea, treapta pentru care a fost autorizat, cu inițialele acesteia și data eliberării.
Art.24.
Nu pot fi autorizate persoanele care au suferit condamnări pentru concurență neloială, abuz de încredere, fals sau altă infracțiune legate de activitatea în domeniul proiectării struc- turilor pentru construcții, pentru care este prevăzută pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.
Art.25.
AICPS recomandă angajatorilor să solicite specialiștilor angajați pentru proiectarea structurilor pentru construcții să prezinte certificatul care confirmă specialitatea și treapta în care aceștia au fost autorizați, precum și termenul de valabilitate al acestuia.
Art.26.
Certificatul de autorizare își pierde valabilitate prin neprezentarea la susținerea examenului de prelungire a valabilității acestuia în decurs de 6 luni de la data expirării.
Art.27.
Registrul Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri autorizați cuprinde lista completă a inginerilor autorizați de către AICPS, este un document public și va fi postat și revizuit periodic, electronic, pe site-ul AICPS.
Art.28.
AICPS transmite trimestrial la Direcția Tehnică în Construcții din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului informări privind modul de desfășurare a examenelor și tabelul cu datele de identificare a specialiștilor autorizați pe trepte de competențe profesionale.
Art.29.
Datele de identificare a specialiștilor în proiectarea structurilor pentru construcții autorizați pe trepte de competențe profesionale și a celor care au suspendat certificatul de autorizare, se publică semestrial pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pe site-ul AICPS, prin grija Secretariatului AICPS.
Art.30.
Anexele 1 - 9 fac parte integrantă din prezentul Regulament.