A 2-a sedinta a comisiei de elaborare a tezelor prealabile a codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor.
Joi 28.07.2016 avut loc a 2-a sedinta a comisiei de elaborare a tezelor prealabile a codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor.
In vederea elaborarii tezelor prealabile, sa cautat sa se defineasca un set de probleme si de principii de solutionare pe urmatoarele tematici:
- Amenajarea teritoriului – planificare strategica teritoriala;
- Sistem de planuri si strategii de urbanism -elaborarea, monitorizarea si implementarea acestora;
- Zone construite protejate si peisaj;
- Institutii si structuri de specialitate;
- Proiectarea lucrarilor de constructii;
- Autorizarea constructiilor;
- Executarea si receptia constructiilor;
- Gestionarea constructiilor;
- Control in amenajarea teritoriului, urbanism si constructii.
AICPS prin ing. Cristian Onofrei a prezentat 4 principii fundamentale:
1. Principiul responsabilitatilor si al verificarii. Raspunderea fiecarui factor implicat sa fie bine definita, unde este locul fiecaruia in cadrul unei investitii, cum este verificata si preluata munca/decizia fiecaruia. De lamurit fara echivoc domeniile si granitele intre specialistii ce sunt implicati in domeniul constructilor. Raspunderi ale investitorilor si a celorlalti factori implicati in luarea deciziilor (asigurari, exploatarea constructiilor, etc). Cine pe cine verifica, si cum se muta responsabilitatea intre factorii implicati. Cum se descarca un factor de responsabilitate.
2. Principiul eficientei investitiei. Eficienta (unei decizii/actiuni) trebuie judecata pe toate etapele unei investitii (de la creare, la exploatare – Design+Build+Operate). Doar printr-o astfel de evaluare pot fi evitate lucrari de slaba calitate si dupa criteriul pretului cel mai mic.
3. Principiul eticii si al concurentei corecte. Elaborarea de ghiduri ce pot fi intelese de fiecare factor pentru a evita greselile si a preveni tendintele de ocolire a legilor. Ghidul investitorului, beneficiarului, administratorului, proiectantilor, constructorilor, etc, pentru fiecare domeniu de constructie. Prevederea de pedepse descurajante pentru cei care incalca etica si buna practica. Asociatiile profesionale pot intocmi modele de contracte.
4. Principiul simplificarii si al coerentei procedurilor. Acordurile, autorizatiile, procedurile si certificarile necesare unei constructii sa fie in concordanta cu categoria de importanta. O locuinta unifamiliala, un drum comunal, o alimentare cu apa a unui grup de case nu poate fi la fel tratat ca o constructie din categoria A si B de importanta. Cit timp nu sunt definite clar si nu exista proceduri acordate cu categoria de importanta administratia publica, inspectiile, justitia isi vor indeplini sarcinile cu greutate prin procese greoaie.
S-a mai mentionat importanta deciziilor investitorului si faptul ca in actuala legislatie nu are obligatia asigurarii investitiei. Alti factori au obligatia de a se asigura, dar nu este clar cum si ce asigura datorita lipsei legislatiei specifice. In toate tarile cu cadru legislativ clar, investitorul are obligatia asigurarii investitiei pe minim 10 ani. Si ceilalti factori au obligatia de a se asigura (malpraxis). Astfel asiguratorul incepe sa-l verifice pe investitor cu ce specialisti lucreaza, ce decizii ia, pentru ca in final asiguratorul va plati despagubirile.
Urmatoarea sedinta va fi pe 10 AUGUST 2016
Va rugam sa contribuiti la crearea acestor teze fundamentale. Acum este momentul in care ideile dumneavoastra pot ajunge la MDRAP. Va rugam sa sprijiniti actiunea AICPS.