Anunţ
Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri,
În atenția Domnului Director Executiv – ing PETRE IONIŢĂ
Așa cum am discutat la Adunarea Generală ASRO din 28.04.2011, vă transmit în continuare numarul standardului care prevede principiile generale de proiectare a reperelor ce urmează a fi zincate termic. Este vorba de SR EN ISO 14713-1:2010 care împreună cu SR EN ISO 14713-2:2010, înlocuiesc SR EN ISO 14713:2003, standard la care se referă ghidul ,,Zincare termică, coroziune și protecție anticorozivă” , editat de Casa Carții de Ştiință din Cluj-Napoca, în anul 2007 și elaborat de Domnul Director General al SC BETAK SA – Dr. Fiz. Caius Casiu Bulea, ghid pe care intenționez să vi-l transmit prin postă.
Vă prezint în continuare un scurt rezumat al ghidului mai sus menționat:
Zincarea termică este cel mai bun procedeu de protecție anticorozivă cunoscut la ora actuală.
Zincarea termică este un procedeu tehnic prin care se realizează imersia în zinc topit a produselor din oțel și (mai rar) din fontă, respectiv acoperirea acestor produse cu un strat subțire de zinc. Zincarea termică se execută în general cu respectarea condițiilor tehnice generale și de calitate în conformitate cu standardele SR EN ISO 1461-2009 sau alte standarde similare.
În afara denumirii de ,,zincare termică”, în limbajul tehnic se mai utilizează destul de frecvent și alți termeni care definesc același procedeu tehnologic: galvanizare; galvanizare la cald; zincare la cald; zincuire.
Scopul zincării termice este protejarea împotriva coroziunii a produselor din oțel.
Datorită tehnicii de imersare în baia lichidă de zinc topit, piesele sunt acoperite integral, interior-exterior, indiferent de cât de complexă este forma reperului de zincat, sau indiferent de numărul de imersii necesar pentru o acoperire integrală a suprafeței reperului.
Zincarea reperelor metalice este o industrie care are exigențe și tehnici specifice. În aceste condiții pentru o galvanizare de înaltă clasă, conform cu normele în vigoare, comunicarea proiectant-beneficiar-zincator, ca parteneriat tehnic, este foarte importantă.
Piesele care vor fi zincate termic se vor proiecta și confecționa în acest sens, fiind prevăzute cu mijloace de manipulare (urechi, găuri de prindere, etc.) și orificii pentru aerisirea, umplerea și golirea cu soluții specifice, respectiv cu zinc topit a spațiilor și a volumelor închise.
Este esențial să se evite volume închise, întrucât acestea pot produce plutirea reperelor pe suprafața zincului sau pot produce explozii în timpul zincării termice dacă piesele sunt imersate forțat.
Colaborarea cu zincatorul încă din faza de proiect este esențială.
Sperăm ca v-am stârnit interesul pentru acest mod de protecție anticorozivă a structurilor metalice.
Cu stimă,
Director Dezvoltare
Ing. TEODOR REBREAN