Graitec a lansat Advance Design 3.1
Advance Design este un program de calcul structural prin metoda elementelor finite și de dimensionare pentru construcțiile din beton armat și din metal, adaptat normelor românești de proiectare.
Advance Design include instrumente CAD proprii, o interfață modernă și intuitivă, asistenți de modelare (pentru elemente de structură, încărcări, combinații de încărcări), un motor de calcul cu element finit de ultimă generație, instrumente complexe de post-procesare și de generare automată a notelor de calcul.
- Compatibilitate: Windows 2000 Pro, Windows XP Pro, Windows Vista
- Disponibil în: engleză, franceză, română
Calcul cu element finit conform normativelor românești aflate în vigoare
Noua versiune Advance Design 3.1 integrează complet prevederile normativelor românești de proiectare pentru acțiunile climatice, pentru analiza seismică și pentru generarea combinațiilor de încărcări, luate în considerare la analiza modelului structural.
- Generator de încărcări climatice datorate acțiunii zăpezii conform normativului CR 1-1-3-2005. Advance Design pune la dispoziția utilizatorului harta de zonare cu valorile caracteristice ale încărcărilor din zăpadă.
- Generator de încărcări climatice datorate acțiunii vântului conform normativului NP 082-04. De asemenea, utilizatorul are la dispoziție harta cu zonarea teritoriului Românei, de unde va alege într-un mod interactiv zona în care urmează să fie construită structura.
- Analiză seismică conform normativului românesc P100-1/2006. Forțele seismice sunt determinate conform spectrelor normalizate de răspuns elastic și spectrelor de proiectare prevăzute în P100-1/2006.
- Generarea combinațiilor de încărcări conform normativului CR 0-2005.
- Calculul armăturii teoretice pentru elementele din beton armat conform STAS 10107/0-90. Utilizatorul are la dispoziție o gamă extinsă de tipuri de secțiuni și o bază de date cu materiale conform normativelor românești.
Note de calcul
Versiunea 3.1 include numeroase noi opțiuni pentru crearea și editarea notelor de calcul:
- Posibilitatea de a crea note de calcul personalizate, care permit utilizatorului să definească structura tabelelor, afișarea valorilor, unităților, cazurilor de încărcare, etc.
- Funcția de creare și aplicare a regulilor pentru filtrarea rezultatelor afișate în notele de calcul, ce permite reținerea doar a valorilor situate în intervalul definit de utilizator.
- Noi moduri de afișare a tabelelor (spre exemplu împărțirea acestora pe mai multe coloane).
Interoperabilitate (Multi-User Technology)
Advance Design 3.1 integrează GTC (Graitec Transfer Center) , noua tehnologie dezvoltată de GRAITEC , care permite:
- Importul / exportul datelor in formate standard: CIS/2, SDNF, PSS, IFC 2.x3.
- Sincronizarea, în Advance Design, a modificărilor realizate de către ingineri cu ajutorul altor programe GRAITEC (modificarea secțiunilor, adăugarea de elemente structurale, etc.). Sincronizarea modelelor este realmente o noutate în pachetele software de profil. Pe scurt, odată terminată modelarea structurii, se poate lucra în paralel la calcul și detaliere, modificările efectuate asupra structurii putând fi transferate fără probleme între pachetele software dedicate. Dacă modificați o secțiune în Advance Design, utilizatorul de Advance Beton sau Advance Metal primește o notificare și își poate actualiza în mod automat toate planurile!
- Lucrul simultan la același proiect realizat de mai mulți utilizatori de Advance Design, și sincronizarea modelelor acestora.
Această tehnologie permite evitarea pierderii datelor sau a introducerilor duble. Asigură securitatea proiectelor reducând riscul de apariție a erorilor.
Crearea și calculul îmbinărilor
Noua versiune Advance Design 3.1 permite automatizarea procesului de desenare și optimizare a îmbinărilor pentru construcțiile metalice.
Îmbinările pot fi realizate încă din faza de modelare a proiectului: utilizatorul definește ipotezele comune pentru tipurile generale de îmbinări, precum și proprietățile specifice fiecărei îmbinări în parte. Sunt disponibile toate tipurile comune de îmbinări: îmbinări bază stâlp, îmbinări cu eclise, îmbinări rigide grindă-stâlp, îmbinări cap la cap cu flanșă, îmbinări articulate grindă - grindă, îmbinări articulate grindă - stâlp, îmbinări de bare cornier cu guseu, îmbinări de țevi sudate, îmbinări de țevi cu guseu.
Motorul de calcul utilizat pentru analiza și proiectarea îmbinărilor aparține programului Melody, care calculează în conformitate cu normativul CM66, urmând ca în cel mai scurt timp să fie disponibil și calculul în conformitate cu Eurocode 3.
Numeroase alte modificări sunt de asemenea disponibile, printre care:
- Compatibilitate 32-bit Windows Vista
- Fișiere - catalog care pot stoca ansambluri de elemente structurale
- Tensiuni inițiale (axiale și tangențiale) în elementele liniare
- Legături elastice între noduri