GRAITEC Advance Beton: Soluţii de armare dinamică
Crearea planurilor de armare este o etapă importantă în proiectarea clădirilor din beton armat, care necesită în general mult timp, răbdare, responsabilitate, iar planurile rezultate trebuie să respecte norme specifice.
Advance Beton propune o nouă soluție de armare ce poate fi folosită cu ușurință în proiectare astfel încât timpul dedicat realizării planurilor de armare să fie diminuat considerabil.
Ce este armarea dinamică?
Armarea dinamică reprezintă un concept nou în modelarea și detalierea structurilor din beton armat ce permite mai multă flexibilitate în proiectarea soluțiilor de armare.
Utilizatorul are posibilitatea de a folosi și de a crea soluții de armare nu doar pentru elementele individuale, ci și pentru ansambluri de elemente.
Soluțiile de armare create pot fi folosite ulterior și în alte proiecte, în care aceleași ansambluri de elemente pot avea dimensiuni diferite.
Elementele de armare se adaptează la noile dimensiuni și sunt luate în considerare apoi la crearea planurilor și extraselor de armare.
Soluții predefinite de armare dinamică
Advance Beton dispune de o serie de soluții de armare dinamică predefinite ce permit atât armarea elementelor individuale (grinzi, stâlpi, fundații, plăci), cât și poziționarea armăturilor în funcție de elementele adiacente:
- Grinzi în consolă
- Stâlpi (armare cu etrieri și agrafe)
- Goluri pentru uși și ferestre
- Perete între doi stâlpi
- Perete între doi pereți paraleli
Flexibilitate în definirea de noi soluții de armare dinamică
Elemente complexe, cum sunt stâlpii cu console, plăcile cu nervuri, golurile din diafragme și ansamblurile de elemente structurale sunt numai câteva exemple frecvent întâlnite în practică pentru care nu există soluții de armare predefinite.
Pentru acestea, utilizatorul creează un detaliu de armare ce integrează informații privind ariile de armare (furnizate în urma calculului), normele specifice codului local privind tipul și dispunerea barelor, acoperiri cu beton, suprapuneri și lungimi de ancorare.
Advance Beton pune la dispoziție toate instrumentele necesare:
- Mediu de proiectare a soluției de armare ce permite crearea unui plan de armare ce conține toate vederile necesare (planuri de cofraj, secțiuni transversale, elevații, vederi izometrice)
- Funcții pentru crearea tuturor tipurilor de elemente de armare necesare proiectării carcasei de armare: bare drepte și poligonale, bare în U, L, etrieri, agrafe, plase sudate, repartiții de armătură
- Un mod interactiv de salvare a soluție de armare care îi permite utilizatorului să definească anumite condiții și setul de parametri necesari adaptării carcasei la dimensiunile din proiect
Pentru ansamblurile de elemente structurale, programul recunoaște situațiile în care se poate aplica soluția predefinită astfel încât armătura să fie poziționată corect în context. Pentru aceasta, se folosesc indicii legate de relațiile dintre elemente:
Perpendicularitate, intersecții de elemente | Paralelism | Aliniere |
Perete perpendicular pe un alt perete | Perete între 2 pereți paraleli | Stâlp aliniat cu peretele |
De asemenea, programul permite armarea elementelor ce îndeplinesc anumite condiții:
- Grosimea mai mică decât o valoare dată; de exemplu, pereți mai subțiri de 20cm. Numărul barelor se modifică în funcție de grosimea peretelui.
- Dimensiunile elementelor îndeplinesc o anumită relație (grinzi pentru care Lungimea / Înălțimea secțiunii < 3, grinzi ale căror secțiuni îndeplinesc condițiile L / l < 0.33).
- Elemente structurale sunt de același tip și din același material.
Mai mult, pot fi definite formule care să determine automat valorile distanțelor și parametrilor barelor detaliate.
Folosind armarea dinamică din Advance Beton elementele dintr-un detaliu de armare pot fi salvate și apoi aplicate, după modificarea parametrilor cheie, altor ansambluri de elemente similare de dimensiuni diferite. Armăturile sunt ajustate automat la forma și mărimea cofrajului, rezultând direct detaliul de armare ce conține barele, plasele și adnotațiile necesare.
Mod de lucru simplu și intuitiv
Pentru a defini o nouă soluție de armare, utilizatorul trebuie să parcurgă următoarele etape:
1. Plan generat automat
Mai întâi creează automat un detaliu 2D al cofrajului pornind de la un set de elemente structurale. Acesta conține o serie de vederi predefinite:
- Secțiuni transversale;
- Elevații;
- Vederi izometrice;
- Vederi de sus / jos.
În funcție de geometria elementelor, pe vederile planului de armare, sunt puse în evidență o serie de puncte, ce sunt folosite ca puncte de definiție pentru elementele de armare. Punctele sunt colorate și adnotate în funcție de apartenența la un element sau în funcție de poziția lor. De asemenea, există posibilitatea de a adăuga noi puncte de definiție în zonele în care utilizatorul consideră că acestea îl vor ajuta în crearea soluției de armare.
2. Adăugarea elementelor de armătură
Pe detaliul creat, se desenează barele și plasele sudate folosind instrumentele de armare manuală din Advance Beton. Acestea permit definirea și distribuirea barelor drepte, etrierilor, agrafelor, barelor în U, L și poligonale.Poziția elementelor de armare este raportată la punctele de definiție, aflate în colțuri sau în alte puncte caracteristice definite de utilizator. Punctele definite de utilizator pot determina direcția spre care barele longitudinale vor fi prelungite pentru a fi în conformitate cu lungimile de ancoraj prevăzute de către norme.
3. Transformarea planului de armare într-o soluție de armare dinamică
Soluția de armare este salvată într-un mod interactiv, prin intermediul căruia utilizatorul definește toți parametrii necesari adaptării la alte situații:
- Tipul oțelului;
- Diametrul armăturilor;
- Acoperirile cu beton;
- Lungimile de ancorare și forma sau tipul cârligelor;
- Interspațiile dintre bare (în cazul repartițiilor).
Toți acești parametrii reprezintă descrieri ale barelor și repartițiilor.
În plus, poate adăuga și alți parametri care să permită ajustarea dimensiunilor prin intermediul condițiilor pe care utilizatorul le poate indica în momentul salvării soluției de armare. De asemenea, se pot defini formule care să determine automat valorile distanțelor și parametrilor barelor detaliate.
Reutilizare în cadrul altor proiecte
Soluțiile de armare sunt salvate într-un fișier ce poate fi utilizat ulterior și în cadrul altor proiecte.
Soluțiile de armare existente în Advance Beton și soluțiile de armare predefinite pot fi utilizate în proiect pentru armarea elementele (sau ansamblurile de elemente) ce îndeplinesc condițiile stabilite inițial.
Elementele de armare se adaptează la dimensiunile elementelor structurale și pot fi luate în considerare la crearea planurilor de armare și a extraselor de armare.
Planurile de armare se obțin apoi automat.
Stilul de armare dinamică poate gestiona golurile din elementele structurale. De exemplu, repartițiile liniare ale barelor în plăci sau pereți iau în considerare automat golurile.
Vizualizare 3D
Pe baza reprezentării barelor în vederile planului de armare, Advance Beton permite vizualizarea tridimensională a carcasei de armare și detectarea coliziunilor.
Numeroase avantaje
- Soluțiile de armare pot fi folosite cu ușurință în proiectare, astfel încât timpul dedicat detalierii este considerabil diminuat odată cu obținerea automată a planurilor și detaliilor de armare. Sarcini tipice, întâlnite frecvent pe durata proiectului, sunt simplificate și reduse la introducerea unui set confortabil de parametri.
- Odată definite, soluțiile de armare dinamică pot fi aplicate cu succes și în cadrul altor proiecte, fapt ce minimizează erorile și garantează respectarea standardelor.
- Planurile de armare sunt marcate ca "neactualizate" în urma modificărilor survenite în model, riscul producerii erorilor fiind astfel diminuat.
Pentru mai multe informații despre produsele GRAITEC Advance,
vizitați www.graitec.com/ro sau
contactați Departamentul Comercial Graitec Romania:
Str. Samuil Vulcan Nr. 10, Sector 5 București, Tel. / fax: 021.410.01.19 / 021.410.01.24