Culegere de legi regulamente aplicabile domeniului construcții.
Culegere de legi & regulamente aplicabile domeniului construcții.
Legea 10-1995 privind calitatea în construcții.
Instituie sistemul calității în construcții, care să conducă la realizarea și exploatarea unor construcții de calitate corespunzătoare, în scopul protejării vieții oamenilor, a bunurilor acestora, a societății și a mediului înconjurător.
Lg.10-95 este completată de diverse regulamente și anexe, dintre care cele mai importante sunt:
Anexa 1 – Regulament privind activitatea de metrologie în construcții;
Anexa 2 – Regulament privind conducerea și asigurarea calității în construcții;
Conducerea și asigurarea calității în construcții stabilesc și transpun în fapt politica în domeniul calității, prin activități prestabilite și sistematice, destinate să prevină noncalitatea, să asigure realizarea, atestarea și garantarea calității cerute prin reglementări tehnice și clauze contractuale, în condiții raționale de cost și termen, și să ofere încredere în capacitatea operatorului economic.
Anexa 3 – Regulament privind stabilirea categoriei de importantă a construcțiilor;
stabilește modul de încadrare în categorii de importanță a construcțiilor, în scopul aplicării diferențiate a sistemului calității, pentru realizarea de niveluri de calitate determinate de respectarea cerințelor, precum și pentru delimitarea obligațiilor care revin persoanelor juridice și fizice implicate.
OM.31-N-95 Metodologie pentru stabilirea categoriei de importanță a construcțiilor, are ca obiect definirea elementelor de conținut și descrierea modului de stabilire a categoriei de importanță (globală) pentru construcții, pe baza unor criterii explicite și unitare.
P130-99 Normativ privind comportarea în timp a construcțiilor. Urmărirea comportării în timp a construcțiilor se desfășoară pe toată perioada de viață a construcției începând cu execuția ei și este o activitate sistematică de culegere și valorificare a informațiilor rezultate din observare și măsurători asupra unor fenomene și mărimi ce caracterizează proprietățile construcțiilor în procesul de interacțiune cu mediul ambiant și tehnologic.
OM.847-2014 Procedura PCU004 privind activitățile de control efectuate pentru aplicarea prevederilor legale privind urmărirea curentă și specială a comportării în exploatare a construcțiilor. Are ca obiect stabilirea condițiilor necesare, rolul și responsabilitățile ce revin Inspectoratului de Stat în Construcții - I.S.C. în verificarea îndeplinirii de către factorii responsabili a atribuțiilor și responsabilităților referitoare la recepția lucrărilor de construcții, la urmărirea comportării în exploatare și la efectuarea intervențiilor în timp la construcțiile existente, pentru a duce la îndeplinire prevederile legale.
Anexa 5 – Regulament privind agrementul tehnic în construcții; Prin prezentul regulament se stabilesc, în condițiile legii, conținutul-cadru și principalele elemente de organizare a activității privind agrementul tehnic în construcții, obligațiile care le revin producătorilor, reprezentanților autorizați ai acestora, importatorilor și organismelor elaboratoare de agremente tehnice în construcții
HG.373-2017 Regulamentul de recepție a construcțiilor;
Recepția construcțiilor constituie o componentă a sistemului calității și reprezintă un proces complex prin care se certifică, în condițiile legii, finalizarea lucrărilor pentru realizarea unor construcții noi sau a unor intervenții la construcții existente, cu respectarea cerințelor fundamentale aplicabile și în conformitate cu prevederile autorizației de construire/desființare, precum și ale documentelor prevăzute în cartea tehnică a construcției.
Stabilește și detaliază activitățile, atribuțiile și modul de exercitare a dreptului de practică al specialiștilor cu activitate în construcții, în conformitate cu prevederile Legii nr.10/1995.
HG.907-2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. Prezenta hotărâre reglementează etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru realizarea obiectivelor/proiectelor noi de investiții în domeniul construcțiilor, a lucrărilor de intervenții la construcții existente și a altor lucrări de investiții, denumite în continuare obiective de investiții, ale căror cheltuieli, destinate realizării de active fixe de natura domeniului public și/sau privat al statului/unității administrativ-teritoriale ori de natura domeniului privat al persoanelor fizice și/sau juridice, se finanțează total sau parțial din fonduri publice, respectiv din bugetele finanțelor publice.
REGULAMENTUL (UE) NR. 305/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI, din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții și de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului
HG.668-2017 privind stabilirea condițiilor pentru comercializarea produselor pentru construcții. Prezenta hotărâre stabilește condițiile privind comercializarea produselor pentru construcții în scopul utilizării acestora la realizarea construcțiilor care să asigure menținerea, pe întreaga durată de existență a acestora, a cerințelor fundamentale aplicabile construcțiilor, prevăzute la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
Legea 350-2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului.
Ghid privind aplicarea reglementărilor de utilizare și ocupare a terenului intravilan prin relaționarea instrumentelor urbanistice (indici de ocupare și utilizare a terenurilor, regim de înălțime. Principalul obiectiv al ghidului este perfecționarea generală a modului de monitorizare a ocupării și utilizării terenului intravilan prin relaționarea instrumentelor urbanistice – indicii POT (procentul de ocupare a terenului) şi CUT (coeficientul de utilizare a terenului) – cu alți factori de influență implicați sistemic: regim de înălțime, parcelă, unitate teritorială de referință, respectiv factori de influență majoră: morfologia structurii urbane, situarea în cadrul localității și alte aspecte particulare.
Legea 7-1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară.
Cadastrul și cartea funciară formează un sistem unitar și obligatoriu de evidentă tehnică, economică și juridică, de importantă națională, a tuturor imobilelor de pe întregul teritoriu al țării
Legea 50-1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. Executarea lucrărilor de construcții este permisă numai pe baza unei autorizații de construire sau de desființare, emisă în condițiile acestei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil (teren și/sau construcții) identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel. Link legislatie.just.ro
Este un act normativ detaliat pentru aplicarea unitară a prevederilor Legii, în corelare și cu prevederi cu aplicabilitate în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții ale altor acte normative în vigoare, privind: procedura de autorizare, formularele necesare autorizării şi criteriile pentru stabilirea conținutului documentațiilor necesare autorizării
_____________________________________________________________________________________________________________
Clasificarea Construcțiilor
Aceste clasificări sunt utile pentru înțelegerea rolurilor pe care le pot avea diferiți factori implicați in etapele unei investiții
Clasificarea construcțiilor după scop/destinație.
construcții destinate adăpostirii unor activități (clădirile);
construcții destinate susținerii (antene, platforme, fundații de echipamente)
construcții destinate transportului (pe sau în interiorul lor - drumuri, căi ferate, conducte, cabluri)
construcții destinate protejării, retenției, delimitării, conținerii unor elemente (baraje, diguri, amenajări de maluri și versanți, rezervoare)
Clasificarea construcțiilor în funcție de CAEN-ul operatorului economic ce execută lucrările
CAEN secțiunea F:
41- Construcții de clădiri (rezidențiale, nerezidențiale)
42 - Lucrări de geniu civil (căi de comunicații, fluide, electricitate, telecomunicații, hidro)
43 - Lucrări speciale de construcții (demolare, pregătire teren, instalații, finisaje, învelitori, hidroizolații)
Clasificarea construcțiilor după regulamentul de verificare tehnică a proiectelor: