Identificarea rapidă a clădirilor cu risc seismic sporit. Evaluarea vizuală rapidă - EVR
Începând cu ianuarie 2023 a intrat în vigoare reglementarea "Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor" - RTC 10 - 2022. Această reglementare ajută la ierarhizarea clădirilor în funcție de riscul seismic, pentru a stabili prioritățile de investiții necesare pentru punerea în siguranță a clădirilor în caz de cutremur.
Despre ce este reglementarea? Reglementarea RTC 10 - 2022 ajută autoritățile locale să identifice clădirile cu risc ridicat în caz de cutremur. Oferă o metodă simplă și eficientă pentru acest scop.
Cum se încadrează în strategia națională? Strategia națională pentru reducerea riscului seismic are 3 niveluri:
- Evaluarea riscului seismic la nivel național cu hărți de risc pentru fiecare județ;
- Ierarhizarea clădirilor la nivel local, printr-o evaluare vizuală rapidă (EVR);
- Expertize tehnice (ET) pentru a identifica vulnerabilitățile și a propune intervențiile specifice necesare fiecărei clădiri, în vederea creșterii nivelului de siguranță
Cum sunt clasificate clădirile? Pe baza evaluării vizuale rapide, clădirile sunt clasificate folosind doi indicatori:
Indicatorul de Asigurare Seismică (IAS / IAS ): Determină care clădiri sunt cele mai susceptibile la degradare seismică.
Indicatorul pentru Stabilirea Priorității Investițiilor (IPI / IPI): Determină care clădiri necesită intervenții prioritare pentru siguranță în caz de cutremur.
Ce este și ce nu este Evaluarea Vizuală Rapidă? Evaluarea vizuală rapidă este o procedură care ia în considerare un număr limitat de parametri ce influențează riscul seismic al unei clădiri. Nu este o evaluare seismică completă și nu poate stabili clasele de risc seismic ale clădirilor. În baza evaluării vizuale rapide NU se pot întocmi proiecte tehnice de intervenție în vederea creșterii nivelului de siguranță a unei structuri.
Avantajele metodologiei: Autoritățile locale au acum la dispoziție o procedură rapidă și viabilă pentru a obține o imagine de ansamblu asupra riscului seismic al clădirilor din subordinea lor.
Cine poate întocmi formulare de Evaluare Vizuală Rapidă a clădirilor (EVR): De obicei, rapoartele de EVR sunt realizate prin colaborarea dintre inspectori și inginerul supervizor. Inspectorii sunt persoane cu calificare universitară în inginerie civilă, inginerie de instalații, arhitectură sau urbanism, sau studenți la licență sau master în aceste domenii. Inginerul supervizor este un inginer civil calificat în ingineria structurilor pentru clădiri și cu experiență în evaluarea seismică a clădirilor și în stabilirea riscului seismic asociat. Nivelul său de experiență poate fi sub nivelul unui expert tehnic.
Ce ar putea fi îmbunătățit: Reglementarea ar putea include exemple concrete de rapoarte pentru diferite tipuri de clădiri, cum ar fi școli, spitale, clădiri administrative și culturale.
Care sunt riscurile: Fiind o evaluare rapidă și vizuală, precizia depinde de informațiile disponibile și de experiența inspectorilor. Subiectivitatea în acordarea punctajelor și lipsa de experiență pot afecta acuratețea evaluării. Totuși, structura procedurii și numărul mare de parametri evaluați limitează impactul erorilor subiective.
De reținut că o evaluare vizuală rapidă nu este același lucru cu și nu exclude necesitatea și a unei expertize tehnice.
Cine poate întocmi o Expertiză Tehnică (ET)? Expertul tehnic care este un inginer cu minimum 12 ani de experiență în domeniu și care este atestat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) să realizeze evaluarea construcțiilor existente și încadrarea lor într-o clasă de risc seismic.
Link-uri utile:
· Evaluarea vizuală rapidă - Informații utile pentru proiectanți aici
· Metodologia completă aici: Metodologie de evaluare vizuală rapidă
· Ghidul Cumpărătorului - întocmit de AICPS
*Material de informare întocmit de către AICPS – Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri
AICPS este cea mai importantă comunitate a profesioniștilor din inginerie civilă, proiectanți de structuri din toată țara, profesia cu rol esențial în asigurarea siguranței construcțiilor și a vieții oamenilor, în dezvoltarea sustenabilă și durabilă a societății. O comunitate activă, implicată și care își pune la dispoziție cunoștințele tehnice atât autorităților, cât și publicului larg, inclusiv prin campanii de informare precum Ghidul Cumpărătorului. / www.aicps.ro / office@aicps.ro