Referitor intalnire MDRAP data:14.04.2016
Doamnelor si domnilor, membri ai AICPS.
La data de 14 aprilie 2016, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai acestuia si ai Inspectoratului de Stat în Constructii, pe de o parte si reprezentanti ai Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri, pe de alta parte.
Din partea MDRAP au participat Dl. Constantin Dudau, d-na Mihaela Bontea, d-na Catalina Buzoianu si d-na Gina Carapali.
Din partea ISC au participat Dl. Octavian Brener, d-na Niculina Stelea si d-na Valeria Enache.
Din partea AICPS au participat d-nii Dragos Marcu si Mihai Pavel, membri ai Consiliului de Conducere al AICPS si d-nii Cristian Onofrei, Lucian Melinceanu si Daniel Purdea, desemnati prin votul Consiliului de Conducere ca reprezentanti ai Asociatiei in discutiile cu autoritatile pe marginea modificarilor legislative.
Tema intalnirii a constituit-o activitatea ce se desfasoara in aceasta perioada pe marginea modificarii legislatiei în constructii. Reprezentatii autoritatilor au amintit ca o data cu modificarea din Septembrie 2015 a Legii 10 pentru calitatea în constructii, o serie intreaga de acte normative trebuie revizuite, termenul final fiind de 1 an de la publicarea Legii 10 revizuite, respectiv 1 septembrie 2016.
Concret, reprezentantii autoritatilor au adus în discutie HG 925 din 20 noiembrie 1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare si expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a executiei lucrarilor si a constructiilor.
Reprezentantii ISC au mentionat ca in cadrul institutiei s-a lucrat la revizuirea acelei parti a Regulamentului care priveste asigurarea calitatii executiei constructii (cu responsabilitati ce ii vizeaza pe Responsabilii Tehnici cu Executia si pe Dirigintii de santier) si s-a cerut parerea AICPS in ceea ce priveste verificarea tehnica a proiectelor si expertizarea structurilor de constructii.
S-a solicitat ca AICPS sa trimita în termen de 10 zile de la data intalnirii propuneri de modificare a acestui act normativ.
Reprezentantii AICPS au aratat disponibilitatea, necesitatea si intentia Asociatiei de a avea o pozitie activa in revizuirea actelor normative, solicitand totodata recunoasterea din partea autoritatilor a rolului si importantei pe care AICPS il are in activitatea de proiectare a constructiilor.
Totodata reprezentantii AICPS au exprimat convingerea ca pentru obtinerea unor legi si a unor acte normative in constructii echilibrate si eficiente este absolut necesara implicarea in elaborarea lor a tuturor categoriilor de specialisti care isi desfasoara activitatea în constructii, facand apel la necesitatea consultarii celorlalte asociatii profesionale din domeniul constructiilor.
In final reprezentantii AICPS au exprimat regretul pentru modul in care a fost promovata Legea 10 modificata, fara consultarea asociatiilor profesionale si a societatii civile, in general, reprezentantii MDRAP raspunzand ca asteapta propunerile AICPS pentru o eventuala luare in discutie a unei noi modificari a Legii 10.
La sfarsitul intalnirii reprezentantii MDRAP au mai exprimat intentia de a solicita in viitor AICPS exprimarea unor puncte de vedere si realizarea unor expertize tehnice asupra unor proiecte sau expertize tehnice controversate.
Fata de cele discutate la intalnirea cu reprezentantii autoritatilor s-a stabilit ca AICPS sa trimita catre MDRAP propunerile sale de revizuire a actelor normative, ca si impreuna cu asociatiile profesioanale care fac parte din Protocolul de colaborare incheiat anul trecut, mai intai a HG 925, apoi a HG 273, a HG 766, a Legii 50, etc. Se aminteste ca grupul de lucru din cadrul AICPS condus de dl. Ing. Cristian Onofrei lucreaza din toamna anului trecut la intocmirea unor propuneri de revizuire a acestor acte normative, avand periodic consultari cu celelalte asociatii profesionale, membre ale Protocolului de colaborare.
In ceea ce priveste propunerea inaintata la 7 aprilie 2016 de MDRAP cu privire la HG 28 (continutul cadru al documentatiilor de proiectare aferente investitiilor publice) prin care s-a solicitat formularea de observatii pana la 18 aprilie 2016, AICPS va trimite un punct de vedere comun impreuna cu celelalte asociatii membre ale Protocolului de Colaborare.