AICPS: comunitatea care lucrează pentru construcții mereu mai sigure
AICPS: comunitatea care lucrează pentru construcții mereu mai sigure
Cu toții am simțit în ultimele săptămâni emoția puternică a cutremurelor din Turcia și de la noi din țară.
Avem de făcut o alegere.
Putem rămâne în starea de panică. Sau putem să ne informăm de la profesioniști.
Ce s-a făcut în 60 de ani de la existența primului cod de proiectare seismică în România? Codurile de proiectare seismică s-au îmbunătățit constant: în 1963, 1978, 1992, 2006, 2013 și 2019.
Mai concret, dacă înainte de 1963 construcțiile erau proiectate exclusiv la forțe gravitaționale, în ziua de azi forțele seismice de proiectare sunt și de 10 ori mai mari, pentru unele tipuri de construcții, față de cele din codurile din perioada 1963 - 1970.
Ca să înțelegem mai ușor să ne gândim la centurile de siguranță. În 1963 centurile de siguranță au intrat în dotarea obligatorie a mașinilor. De atunci sistemul a devenit treptat mai complex: centuri de siguranță împreună cu tetiere, airbag-uri, o caroserie mai ductilă etc., ceea ce astăzi ne asigură mai multă protecție în situații critice.
Codurile de proiectare seismică ne asigură tot astfel un grad sporit de siguranță în caz de cutremur. Sunt reglementări legale care oferă șansa caselor noastre să fie construite sau consolidate având structuri de rezistență din ce în ce mai sigure.
Structura de rezistență a unei clădiri este ca și sistemul osos, cea care ține „casa” în picioare.
Inginerii proiectanți de structuri sunt reuniți în România într-o comunitate profesională bine pregătită, care lucrează exact în scopul creșterii siguranței construcțiilor.
Fondată în urmă cu mai mult de 30 ani, Asociația Inginerilor Proiectanți de Structuri (AICPS) are pregătirea și experiența de a veghea la îmbunătățirea siguranței construcțiilor alături de ministerul de resort, universitățile de profil și toți factorii implicați în construcții. AICPS este și cea mai importantă comunitate profesională a inginerilor proiectanți de structuri. O comunitate care acumulează experiențele colective ale profesioniștilor din toată țara și care își pune la dispoziție cunoștințele tehnice.
Invităm cetățenii să se informeze din materialele pe care le punem la dispoziție constant pe site-ul AICPS: www.aicps.ro/documente.
Îi invităm pe cei care doresc să construiască sau să evalueze calitatea structurii unei case existente să lucreze cu un profesionist, un inginer proiectant de structuri calificat în acest sens. Lista inginerilor din toată țara, membrii noștri, poate fi consultată pe site-ul AICPS: www.aicps.ro/membrii.
Către autorități și instituțiile statului, reiterăm invitația de a folosi capacitatea tehnică pe care asociația noastră o pune constant la dispoziție cu scopul de a optimiza cadrul mai larg, legislativ și economic, care să ne aducă și mai aproape de îmbunătățirea dezideratului de siguranță.