Noutăți și informații utile
Sărbători cu bucurie și un An Nou fericit, reuniți împreună la Conferința AICPS, 19-21 mai 2025!
În curând vom lăsa grijile deoparte și ne vom bucura de căldura și frumusețea Crăciunului alături de cei dragi. În doar 5 zile, sărbătorile vor transforma casele noastre într-un loc al bucuriei și al reconectării cu cei apropiați. Totodată, privim cu entuziasm spre primăvara anului viitor, când vom avea plăcerea să ne reîntâlnim la cea de-a 33-a Conferință Națională AICPS – locul unde împărtășim idei, inovăm și proiectăm împreună viitorul. Vă invităm să vă notați în agendă: 19-21 mai 2025, Grand Hotel Italia, Cluj-Napoca. Vom celebra munca noastră, vom dezbate provocările actuale și vom consolida legăturile dintre colegii ingineri din întreaga țară. În acest spirit de sărbătoare, vă dorim ca liniștea, bucuria și generozitatea Crăciunului să vă însoțească pe tot parcursul anului ce vine. Să aveți parte de un 2025 plin de realizări profesionale și personale, alături de cei dragi! Crăciun fericit și La mulți ani! Cu deosebită considerație, Echipa AICPS. Revenim cu forțe proaspete din 8 ianuarie 2025. detalii »
Worshop-Networking Event - 10 dec.2024 or 10:00 - format hybrid-Geothermal Energy Systems focused on Energy Piles
Avem plăcerea să vă invităm să participați la Workshop-ul și Evenimentul de Networking dedicat Sistemelor de energie geotermală de mică adâncime, organizat în cadrul proiectului GeoInnovatePILE. Pentru înscriere completați formularul detalii »
Întâlnirea de toamnă AICPS. Training, workshop, schimb de experiență și entuziasmul reîntâlnirii tuturor generațiilor din breaslă
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a restructurat fundamental modul în care este percepută importanța proiectării și execuției corecte a construcțiilor. Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) a reunit profesioniștii din domeniu în jurul acestei date simbolice cu scopul de a evidenția rolul esențial al inginerilor proiectanți de structuri în societate și pentru a reflecta asupra modului în care ne putem perfecționa continuu competențele tehnice. Profesia noastră nu este doar despre noi, inginerii, ci despre siguranța și durabilitatea clădirilor de care beneficiază întreaga comunitate. La Întâlnirea de toamnă AICPS, din 8 noiembrie 2024, ziua a demarat cu un training dedicat consolidării structurilor din zidărie, susținut împreună cu reprezentanții Fibre NET. După prânz, în cadrul unui workshop coordonat de ing. Dragoș Marcu și ing. Dan Iancu, au fost abordate și analizate mai pe larg subiecte dezbătute în cadrul Conferinței Naționale a AICPS de la Iași, toate având ca tematică principală consolidările structurale. detalii »
CONFERINȚA CU TEMA "COMPORTAREA IN SITU A CONSTRUCŢIILOR"- Timișoara, 25 octombrie 2024
Vă invităm la CONFERINȚA CU TEMA "COMPORTAREA IN SITU A CONSTRUCŢIILOR". Locul întâlnirii: Universitatea Politehnica Timișoara - Amfiteatrul Constantin Avram, str. Traian Lalescu, nr. 2 etaj 1, Timișoara Organizatori: - Membrii CNCisC Timișoara, coordonator: Conf. dr. ing. Sorin-Codruț Floruț - Comitetul Director CNCisC: dr. ing. Emil Sever Georgescu - președinte CNCisC, dr. ing. Cosmin Filip - secretar CNCisC, Georgeta Cherciu - administrator CNCisC. Partener instituțional: Universitatea Politehnica Timișoara detalii »
Întâlnirea de toamnă AICPS 8 Noiembrie 2024 - Training și Workshop-uri consolidări
Evenimentul organizat an de an în noiembrie, de către AICPS, aduce împreună comunitatea proiectanților de structuri; comunitatea celor care lucrează zi de zi la punerea în aplicare a standardelor, normativelor și codurilor de proiectare seismică precum și a lecțiilor învățate în ultimii 84 de ani de la cutremurul din 10 noiembrie 1940. Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a restructurat fundamental percepția asupra importanței unor construcții bine proiectate și executate. Profesia noastră nu este doar despre noi, inginerii, ci despre toți cei care beneficiază de clădiri pe care le dorim sigure și durabile. Aducem împreună profesioniștii din breaslă în jurul acestei date pentru a putea actualiza și îmbunătăți continuu capabilitățile tehnice, astfel încât să fim cât mai bine pregătiți. detalii »
Invitație la ediția a 13-a conferinței PRIA Fire Safety of Buildings/ 10 octobrie 2024 de la 9.30 la ARCUB in str. Lipscani 84-90
Partenerii noștri PRIA Events va invită la ediția a 13-a conferinței PRIA Fire Safety of Buildings ARCUB, Sala Mare, să dezbatem împreună detalii despre P118 si Directiva EPBD, fondurile PNRR și multe alte detalii importante, despre cum putem aplica toate aceste shimbări și despre cum este mai bine să le implementăm în legislația noastră, dar și să descoperi care sunt cele mai bune materiale de construcții, sisteme și proiecte pentru securitatea la incendiu a clădirilor și eficiența energetică! Reprezintă reuniunea anuală a reprezentanților din partea autorităților alături de experți în domeniul incendiilor, pompieri, asociații și producători materiale construcții, sisteme, companii din diferite sectoare precum: dezvoltatorii imobiliari, lanturi de supermarketuri, de hoteluri, depozite logistice, producătorii de materiale, camere de comerț și ambasade, ONG-uri și asociații de proprietari, reprezentanți ai Parlamentului și Senatului, arhitecți, investitori, asigurători, bănci, avocați și reprezentanți ai mass-mediei. detalii »
Invitație la Conferința Partenerilor noștri Organizația Patronală a Producătorilor de BCA din România,ProBCA : « Soluții moderne și Sustenabile în zidărie », organizată în premieră
Avem deosebita plăcere de a vă invita la conferința Partenerilor noștri Pro BCA,Organizația Patronală a Producătorilor de BCA din România : « Soluții moderne și Sustenabile în zidărie », organizată în premieră. Evenimentul va avea loc în data de 3 octombrie 2024, la Hotel Sheraton București, sala Platinum. Tema acestui eveniment, „Soluții Moderne și Sustenabile în Zidărie: Inovație, Performanță și Viitor în Construcții,” va aduce în prim-plan inovațiile recente în domeniul zidăriei, concentrându-se pe eficiența energetică și rezistența structurală, esențiale pentru dezvoltarea construcțiilor moderne și sustenabile. Conferința este structurată pe 2 paneluri de discuții cu specialiști, elaboratori de normative, reprezentanți ai autorităților publice și ai companiilor private: 1) Soluții moderne de zidărie în proiectarea sustenabilă.Noutăți în Normativul P100 - chairman va fi domnul Dr. ing. Mihai Pavel -Director Tehnic al AICPS 2) MC 001- Drumul către Conformarea NZEB.Creșterea Eficienței Energetice pentru Clădiri detalii »
ZIUA INGINERULUI 14 SEPTEMBRIE 2024
14 Septembrie, ziua cu o dublă celebrare națională, marchează importanța colaborării în construcții. Dedicarea unei zile naționale comune a Constructorului și a Inginerului Român face vizibilă colaborarea esențială între categoriile profesionale, un liant atât de important între toate clasele sociale. Indiferent de ceea ce suntem sau alegem să fim, nevoile noastre de bază, ale tuturor, sunt la fel. La un moment dat, cu toții avem nevoie și de un inginer și de un constructor. Astăzi, nu mai avem o Ana pe care să o jertfim pentru o construcție rezistentă și bine făcută, avem cunoaștere, avem norme și reglementări, avem experiență și trebuie să apelăm la toate acestea. detalii »
Cu regret anunțăm decesul domnului Prof. univ. emerit dr. ing. Mircea Constantin IEREMIA (1939-2024)
Cu regret anunțăm trecerea în neființă a domnului profesor univ. emerit dr.ing. Mircea Constantin IEREMIA, membru marcant, premiat cu Diploma Opera Omnia în anul 2007 de Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri. Domnul Mircea IEREMIA a fost Profesor universitar emerit la Departamentul de Rezistența Materialelor, Poduri și Tuneluri, Universitatea Tehnică de Construcții București. Aducem un ultim omagiu domnului Profesor, înmormântarea va avea loc joi, 1 august 2024, ora 11 la cimitirul Reînvierea, Strada Reînvierii 4, București sector 2. Dumnezeu să-l odihnească ! detalii »
Cu profundă tristețe anunțăm decesul domnului Prof.dr.ing. Liviu CRAINIC membru marcant al AICPS (1938-2024)
Cu profundă tristețe și regret anunțăm trecerea în neființă a domnului Prof. dr. ing. Liviu CRAINIC, membru marcant al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, un om deosebit prin blândețea sa, o mare valoare în domeniul ingineriei construcțiilor, care a fost alături de asociația noastră în permanență. A absolvit în anul 1960 Facultatea de Construcții - specialitatea Construcții civile, industriale și agricole; 1968-1969 - stagiu de specializare la prestigioasa Universitate Tehnica Federala (ETH) Zurich 1974 - Doctor inginer, specialitatea Construcții de beton armat detalii »
Cu regret și profundă tristețe anunțăm decesul domnului Prof. univ. dr. ing. Eugen CUTEANU - membru fondator al AICPS
Cu regret și profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a domnului Eugen CUTEANU, membru fondator al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, distins profesor la Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara. Ne-a părăsit un om de o mare valoare academică și umană, care a lăsat în urma sa o moștenire de neprețuit în domeniul construcțiilor și al educației. Absolvent al Facultății de Construcții și Arhitectură a Institutului Politehnic Traian Vuia (astăzi Universitatea Politehnica Timișoara), promoția 1959, și-a continuat parcursul academic cu un doctorat în inginerie civilă, finalizat în 1973. detalii »
INVITAȚIE la PRIA CIRCULAR ECONOMY IN CONSTRUCTION - 9 iulie 2024, de la 9.30 la ARCUB in str. LIPSCANI nr. 84-90
Partenerii noștri de la PRIAevents vă invită la prima și singura conferință despre economia circulară în construcții în România - Pria Circular Economy and Construction în data de 9 iulie 2024, de la 9,30. Pentru confirmare gratuită vă rugăm doar să trimiteti un email la office@priaevents.ro, in limita locurilor disponibile. detalii »
Vibrația din construcții se traduce prin vibe-ul numărului semnificativ de tineri din sală! Comunicat post Conferința AICPS32
Așa a început cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS. Organizată la Iași, a fost un eveniment dinamic și efervescent, care a susținut un echilibru constructiv între inovație și calitate în construcții, colaborare, dezbateri și socializare profesională pe parcursul celor două zile, între 6 și 7 iunie 2024. Evenimentul de referință al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS, a venit cu oportunități extinse de interacțiune între diferitele generații de profesioniști și cu un program bogat care a abordat provocări din toate ariile proiectării de structuri, inclusiv abordări sustenabile și inovații tehnologice din domeniul proiectării și construcțiilor. detalii »
Eveniment special dedicat „Perspectivelor japoneze în arhitectură și inginerie structurală”/marti, 11 iunie 2024 organizat la UPT, impreuna cu AICPS Timis si OAR Timiș
„Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu AICPS Timiș și OAR Timiș au plăcerea de a vă invita la un eveniment special dedicat „Perspectivelor japoneze în arhitectură și inginerie structurală”, susținut de doi profesori de la Nagoya Institute of Technology (NITech). Vor fi abordate următoarele teme: - Prof. Atsushi Sato "Japanese practice for the design of light gauge structures, including the seismic design principles" - Prof. Shinichi Hamada "Technology and conservation of Japanese historical buildings and castle stone walls". Evenimentul va avea loc marți, 11 iunie, ora 16:00, la Archa (Bulevardul Mihai Viteazu 1b) https://maps.app.goo.gl/QSRWQVZ8k6TrjsfP8) detalii »
AICPS vă urează Sărbători Pascale fericite!
Paștele este despre a fi împreună, despre speranță și despre viitor. Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) vă urează Paște fericit! detalii »
COMUNICAT DE PRESĂ-26-04-2024
Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) a răspuns prompt solicitării primite din partea AICPS, comunitatea profesională a inginerilor proiectanți de structuri din toată țara, a desemnat un expert tehnic care a fost alături de IGSU și de autoritățile locale pentru unde terenul de sub o stradă s-a surpat formându-se astfel un crater cu adâncimea de aproximativ 2 m pe o suprafață de peste 60 de mp. Reprezentantul AICPS, expertul tehnic ing. Constantin Alexandru, a făcut parte din echipa convocată joi de către IGSU pentru o evaluare preliminară a situației la fața locului. “Încă nu știm dacă fenomenul este stabil sau în evoluție, dar se va monitoriza permanent zona și se vor face măsurători topografice timp de mai multe zile. După 3 zile vom avea un prim raport și vom trage câteva concluzii. În funcție de evoluția deplasării terenului, mai ales în contextul ploilor deja prognozate, se vor decide măsuri suplimentare.” a afirmat expertul tehnic ing. Constantin Alexandru, reprezentant AICPS. detalii »
Conferința "Structuri din CLT. Concepție, detalii, calcul" - UTCB- 25.04.2024
Vă invităm să participați la conferința "Structuri din CLT. Concepție, detalii, calcul" susținută de dl. ing. Mihai MOȚOC, Verkfræðistofa Reykjavíkur, Islanda. Conferința se va desfășura în data de 25 aprilie 2024, orele 14, sala I-2 FCCIA, sediul UTCB - Bdul. Lacul Tei 122-124 și se adresează specialiștilor din domeniul construcțiilor și studenților UTCB. detalii »
Workshop-ul moderat de experții din industrie Dinos Ioannidis și Adrian Ghencea la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Construcții Metalice/15-16 aprilie 2024 -CLUJ-NAPOCA
Avem plăcerea să anunțăm workshop-ul moderat de experții din industrie Dinos Ioannidis și Adrian Ghencea la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Construcții Metalice! La acest workshop puteți dezbate și detalia modul în care pot fi prelucrate datele construite cu un software pentru detalierea confecțiilor metalice pentru a asigura transferul fără erori către programele de gestiune și livrare industrializată a pieselor de oțel. Pentru mai multe detalii și înscrieri puteți accesa pagina dedicată worksho-pului: https://con-steel.ro/registration/workshop-registration Locurile sunt limitate - asigurați-vă locul completând formularul de înscriere a workshop-ului! Prezență: fizic (nu există posibilitatea de participare online) detalii »
Workshop moderat de experții din industrie Plosz Zoltan și Richard Bai la cea de a 18-a Conferință Națională de Construcții Metalice /15-16 aprilie 2024 la CLUJ-NAPOCA
Alăturați-vă workshopului moderat de experții din industrie Plosz Zoli și Richárd Bai la cea de-A 18-A CONFERINȚĂ NAȚIONALĂ DE CONSTRUCȚII METALICE. CONSTRUIESTE CU STEEL! dată cu creșterea necesității de structuri optimizate, a crescut și cererea pentru calcul performant și eficient al secțiunilor de clasa a 4-a, secțiuni metalice formate la rece, compuse din mai multe bare / secțiuni. Participanții la workshop vor obține o perspectivă mai amplă asupra procesului de proiectare optimizată pentru astfel de structuri. Vom explora modul în care aceste programe pot optimiza procesele de proiectare și analiză structurală, oferind inginerilor instrumentele necesare pentru a realiza proiecte mai eficiente și mai precise. Vom parcurge dimensionarea unei hale metalice din profile formate la rece (rezistență și stabilitate) în programul Consteel și vom dimensiona principalele noduri în IDEA StatiCa. detalii »
Workshopul prezentat de experții din industrie Plosz Zoltan și Bálint Vaszilievits-Sömjén la cea de-A 18-A CONFERINȚĂ NAȚIONALĂ DE CONSTRUCȚII METALICE. CONSTRUIESTE CU STEEL /15-16 aprilie 2024 CLUJ-NAPOCA
Vă invităm să participați la workshopul prezentat de experții din industrie Plosz Zoli și Bálint Vaszilievits-Sömjén la cea de-A 18-A CONFERINȚĂ NAȚIONALĂ DE CONSTRUCȚII METALICE. CONSTRUIESTE CU STEEL! Realitatea activității de proiectare din zilele noastre ne arată că de cele mai multe ori inginerii proiectanți de structuri metalice lucrează constant sub presiunea termenelor scurte pentru elaborarea proiectelor. În multe cazuri, din nefericire, presiunea termenelor duce la apariția de compromisuri în activitatea de proiectare. Astfel se nasc întrebări la care de cele mai multe ori inginerul proiectant nu are răspunsuri ușoare, cum ar fi: se va comporta structura construită în realitate, în același mod ca și structura proiectată? sunt parametrii de dimensionare setați corect în cazul în care geometria inițială se modifică? sunt parametrii de stabilitate aleși corect pentru toate cazurile de încărcare? detalii »