Cu adâncă durere anunțăm decesul domnului Dr. Ing. Traian POPP - Președinte de Onoare al AICPS
Astăzi, 22 iunie 2021 am pierdut unul dintre inginerii de seamă pe care România i-a avut în domeniul proiectării construcțiilor. Domnul Dr. Ing. Traian Popp s-a născut la 22 ianuarie 1933 la București. A absolvit Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole - Institutul de Construcţii Bucureşti ( din 1951-până în 1956 ), a fost profesor asociat la Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” (1964-1991); - inginer proiectant la Institutul de Proiectare “Proiect” Bucureşti ( 1956-1969 ) - inginer proiectant l, şef atelier rezistenţă Institutul de Proiectare Carpaţi (1969-1994 ); În anul 1984, a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer susţinând teza ”Structuri celulare curbe”. A fost membru al comisiilor de atestare a verificatorilor de experti tehnici ai MTTC si a facut parte din colectivele de evaluare si/sau avizare la Carpati Proiect (din anul 1990); MLPAT (1994); Comisia Monumentelor Istorice (1994). A fost membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, al International of Shell Structures si Președinte al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri din anul 2007 până in anul 2015, ulterior devenind primul Președinte de Onoare al AICPS.
În decursul celor 60 de ani de activitate inginerească, dr. ing. Traian Popp a elaborat o impresionantă gamă de proiecte, unele pentru obiective de cea mai mare importanţă precum: Palatul Parlamentului; Sala Palatului; Teatrul National Bucureşti; Televiziunea Română; Hotelul Intercontinental; Bucureşti, clădire de birouri Porsche România; Bucureşti, clădire de birouri Corporate Headquarters Piaţa Charles de Gaulle; Bucureşti şi pentru alte ţări: Staţiunea Porto-Caras ( Grecia ); Hipodrom Abu-Dhabi; Hotel Intercontinental ( Atena ); etc., care-l situează printre cei mai buni proiectanţi din ţară.
Enumerăm unele dintre proiectele elaborate: blocul Macul Roşu; Bucureşti, anexe la Opera de Stat, Bucureşti, noul Far din Constanţa (acţiunea vântului, fundaţii în pământuri sulfuroase), clădirile din Calea Griviţei; Bucureşti (plăci ortotrope, eforuri pe două direcţii), Cinematograful Chibrit; Bucureşti (dale din beton precomprimat, comportare plastică, încercări dinamice şi verificare în timp ), cinematografele Coşbuc; Floreasca, Basarab din Bucureşti, cinematograful Flamura; Luceafărul; blocul Unic , bd-ul Bălcescu; Bucureşti, blocul Studio- Amzei; blocul Baby; blocul turn Toporaşi din Bucureşti, 130 de apartamente din Galaţi; clădirea Televiziuni Române; Teatrul Naţional Bucureşti, Hotel Intercontinental Bucureşti; hoteluri de la malul mării din staţiunea Neptun; complexul Belvedere din Neptun- Olimp; clădirea Academiei Ştefan Gheorghiu din Bucureşti - actualmente Facultatea de Electronică; Automatică şi Tehnologia Informaţiei; Sala Palatului; Aeroportul Popeşti- Leordeni; Hotel Nord; Universitatea din Alger; complex hotelier de 2000 de locuri în staţiunea Porto- Caras din Halkidiki; Grecia, structura hotelului Intercontinental din Atena; structura complexului Hotelului Intercontinental din Creta; Hipodromul din Abu- Dhabi, Ambasada din Bonn; structura de rezistenţă a Palatului Parlamentului; sediul Uniunii Arhitecţilor din Piaţa Revoluţiei; clădirile de birouri; Corporate Headquarters; Piaţa Charles de Gaulle; Bucureşti.
Dr. ing. Traian Popp a efectuat numeroase expertize tehnice, dintre care amintim, în mod special, structura de rezistenţă a reactorului de cracare catalitică din Combinatul Petrobrazi SA, pentru care a elaborat şi proiectul de consolidare.De asemenea a expertizat şi proiectat consolidarea Palatului Victoria, actualul sediu al Guvernului, folosind TMCS cu masa vascoasă , ceea ce a permis o reducere substanţială a acţiunii seismice.
A efectuat numeroase proiecte de consolidare, dintre care amintim: Palatul de Justiţie Bucureşti, Hotelul Ambasadelor Bucureşti; sediul central al Băncii Române pentru Dezvoltare; semicupola Ateneului Român etc.
Dr. ing. Traian Popp a publicat numeroase articole în reviste( inserăm câteva dintre cele apărute în străinătate: Rezistenţa şi ductilitatea – Skopje; Vibraţia structuri etajate – Weimar; Consolidarea monumentelor de artă istorice-Salonic etc ). A prezentat comunicări la manifestările ştiinţifice din ţară şi străinatate.
Pentru activitatea sa, a fost decorat cu diferite medalii, printre care amintim Ordinul Muncii (1971).
O activitate laborioasă, cu contribuţii originale în aproape toate lucrările proiectate – situându-se în avangarda inginerilor proiectanţi din România.
Aceasta este o mică parte din activitatea celui care a fost Dr.ing. Traian Popp, cuvintele în aceste momente sunt de prisos, este o mare pierdere pentru ingineria proiectării construcțiilor și va rămâne veșnic în amintirea noastră și a generațiilor de tineri ingineri proiectanți care au lucrat sub îndrumarea sa.
Un OM deosebit, spirit veșnic tânăr, întotdeauna vesel și pus pe glume, ne vom aminti cu drag de domnia sa! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin printre stele domnule Traian Popp!