Cu regret anunțăm decesul domnului Prof. univ. emerit dr. ing. Mircea Constantin IEREMIA (1939-2024)
Cu regret anunțăm trecerea în neființă a domnului profesor univ. emerit dr.ing. Mircea Constantin IEREMIA, membru marcant, premiat cu Diploma Opera Omnia în anul 2007 de Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri. Domnul Mircea IEREMIA a fost Profesor universitar emerit la Departamentul de Rezistența Materialelor, Poduri și Tuneluri ,Universitatea Tehnică de Construcții București. Aducem un ultim omagiu domnului Profesor, înmormântarea va avea loc joi, 1 august 2024, ora 11, la cimitirul Reînvierea, Strada Reînvierii 4, București sector 2.
Dumnezeu să-l odihnească !
S-a născut la 25 iunie 1939 în Ploieti. După absolvirea Liceului Mihai Viteazul, din București, a urmat cursurile Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole de la Institutul de Constructii București, cursuri absolvite în anul 1961.
Activitatea inginerească a început-o la întreprinderea de Construcții Speciale Industriale și Montaj, contribuind la realizarea Fabricii de Mașini Unelte si Agregate Bucuresti (1961 – ă1963). La acest santier a detinut functia de sef sector montaj construcție metalică la hala de montaj, la hala de mecanică fină, la hala de mecanica grea și la depozitul de agregate.
Activitatea didactica a inceput-o in anul 1963, ca asistent la Catedra de rezistența materialelor – Institutul de Construcții București, parcurgând toate treptele universitare: asistent (1963 – 1968), sef de lucrari (1968 – 1976), conferențiar (1976 – 1990), profesor (din anul 1990) la aceeași catedră a institutului, devenit ulterior Universitatea Tehnica de Construcții. Între anii 1994 -1999, a activat și ca profesor la Departamentul de Studii in Limbi Străine, la aceeași universitate. Din anul 1990 a fost și este profesor asociat și la Facultatea de Construcții – Universitatea Ovidius Constanta, iar între anii 1990 – 1997 a funcționat ca profesor și la Academia Militară – Facultatea de Geniu, Geodezie și Construcții.
In cariera sa de profesor în învățământul universitar, a predat urmatoarele cursuri: Rezistența materialelor, Teoria elasticității si plasticității, Teoria placilor plane si curbe, Mecanica constructiilor, Statica construcțiilor, Mecanica mediilor continue, Reologia, Mecanica solidului deformabil.
Titlul știintific de doctor inginer l-a obținut cu lucrarea: Contribuții la studiul stării de tensiune și de deformatie, care apare la nodurile de cadru cu racordare curba.
Din anul 1996 este conducător de doctorat în domeniul Inginerie Civilă, specialitatea Rezistența materialelor, elasticitate, plasticitate, participând și ca referent stiintific oficial, in comisii de doctorat.
Activitatea știintifică a prof. Mircea Ieremia s-a desfășurat în domeniile: mecanicăa computatională a corpului deformabil; analiza statică și dinamica numerica neliniara (fizic si geometric) a structurilor, ținând seama de conlucrarea structurii cu terenul de fundare și de interacțiunea fluid-structura (studii de caz reale, rezolvate numeric cu metoda elementului finit); teoria și calculul de rezistenta și stabilitate a plăcilor ortotrope metalice și de beton armat (cercetări experimentale in-situ cu metoda tensiometriei electrice rezistive si cercetari numerice cu metoda elementului finit); teoria și calculul de rezistența și verificarea la voalare a nodurilor de cadre metalice cu secțiune compusă a halelor industriale, ținând seama de conlucrarea spațială rigla – stâlp și a placilor rigidizate cu nervuri ale navelor (cercetari teoretice și experimentale în laborator și in-situ cu metoda fotoelasticității și a tensiometriei electrice rezistive).
Prof. Mircea Ieremia a desfășurat o activitate publicistică tehnică importantă. În afara cursurilor editate la UTCB și Universitatea Ovidius, Constanța, enumeram căteva dintre cărțile tiparite (autor sau coautor): Elasticitate. Plasticitate. Neliniaritate, Ed. PRINTECH, 1998; Teoria și calculul plăcilor ortotrope, Ed. Tehnica, 1983; Aplicarea teoriei elasticității și a plăcilor in calculul constructiilor, Ed. Tehnica, 1986; Analiza numerica neliniara a structurilor, vol. I – Fundamente de calcul, Ed. CONPRESS, 2004, vol. al II-lea – Modelarea raspunsului structural, Ed. CONPRESS, 2005; Rezistenta materialelor. Lucrări de laborator, Ed. World Scientific International Publishing House, New York – Bucharest – London, 2001.
Dintre cărțile cu aplicabilitate practică în proiectare (coautor) enumerăm: Utilizarea calculatoarelor electronice in proiectare, Ed. M.C.Ind – COCC, 1974; Proiectarea structurilor. Programe de calcul automat, Ed. M.C.Ind – COCC, 1975; Structuri metalice articulate. Programe de calcul, 1977 si Programul Symbolic Matrix Interpretative System pentru calculul automat al structurilor, ICB, 1977.
În cariera sa profesională a publicat și peste 180 de articole în diferite reviste din țară și străinătate. Dintre publicații se impune, în mod deosebit, tratatul Analiza numerica neliniară a structurilor, ce reprezintă o premiera, având ca scop investigarea comportării reale a diferitelor tipuri de structuri și materiale (beton armat, otel, teren de fundare) solicitate până la starea de colaps, în scopul unei proiectari raționale.
De asemenea, prof. Mircea Ieremia a participat, având comunicări apreciate, la diferite congrese știintifice naționale și internaționale, în domeniile: metode de calcul in inginerie, mecanica computatională, conferințe de inginerie seismică, poduri și structuri inginerești, structuri din oțel și aluminiu, calculul și proiectarea pânzelor subțiri.
Prof. Mircea Ieremia a fost visiting professor (conferinte, cursuri, documentare) la universitatile: École Nationale des Ponts et Chausseés, Paris (1987, 2000); Technical University Gradevinski Fakultet, Niš (1991); Universitatea Tehnica a Moldovei, Chisinau (1996, 2000); Université de Liège (2000); Universidade de Aveiro (2006 ; 2007).
Pentru laborioasa sa activitate știintifică, profesorului Mircea Ieremia i s-a acordat premiul Aurel Vlaicu al Academiei Romane, în anul 1983.
In paralel cu activitatea didactica, a participat la realizarea a numeroase lucrari ingineresti, în calitate de inginer proiectant, inginer consilier sau expert la unele unitati de proiectare. Din aceasta activitate insemnata, amintim: IPROLAM (1963 – 1970) – proiectare la diferite laminoare din tara; Institutul de Proiectare Carpati, 1988: Casa Republicii – verificare plansee structura de rezistenta; Institutul de Cercetare Proiectare Gospodarirea Apelor (1987 – 1988): nodurile hidrotehnice de pe raul Dambovita – verificare la actiunea seismica; expertize tehnice si/sau proiecte de consolidare la constructii avariate de seism, dintre care menționăm: Universitatea București, Institutul de Filosofie Bucuresti, Combinatul de Aluminiu ALRO Slatina, Portul Constanța Sud (terminal de containere pe molul IIS), Portul Constanța Nord (terminalul de ciment la danele 67 – 68), ansamblul de clădiri la Teatrul Național București (sala principală, corpul scenei, corp anexe, Teatrul de Operetă) etc.
Prof. Mircea Ieremia a fost consilier la Technical Computer Application – Bruxelles (1992 – 1995); proiecte/expertize în Liban, Iran, Arabia Saudita, Kuwait, Belgia; colaborare-consultanta inginerie seismica, Erzincan, Turcia, 1992, delegat MLPAT; inginer specialist rezistență și verificator proiecte la lucrările realizate de institutele de proiectari: IPRONEF SA, 1998, ISPE SA (din anul 1999), IPTANA SA (din anul 2001), Hidro Proiect Design SA (din anul 2005). De asemenea, a fost expert tehnic (din anul 1992), verificator de proiecte (din anul 1993) atestat MLPAT – rezistența și stabilitate pentru construcții din beton, beton armat, zidărie, metal.
Prof. Mircea Ieremia a fost membru al International Association for Bridge and Structural Engineering, Zürich (1978 – 2000); Association Française du Génie Parasismique, Paris (1995); Earthquake Engineering Research Institute, Oakland (1995 – 1999); New York Academy of Sciences (1998 – 2000); Comité Scientifique et Technique al Association Française du Génie Parasismique (2000) etc. De asemenea, este membru titular al Academiei Oamenilor de Știință (1998) și membru în diferite asociații tehnice românești.
A prezentat cursuri pentru masteranzi și doctoranzi la Universitatea din Aveiro, Portugalia intre anii 2006 – 2007.
Discipol strălucit al renumiților profesori Aurel A. Beles și Panaite Mazilu, a îmbinat activitatea didactică cu cea de cercetare știintifică și de proiectare-execuție-expertizare.
Seriozitatea, inițiativa, obiectivitatea, exigența, capacitatea de analiza și de sinteza, dragostea față de profesie și de semeni, caracteristice domnului prof. Mircea Ieremia, îl vor înscrie cu o pagină frumoasă printre cele mai de seamă personalități ale istoriei științei și tehnicii românești în construcții.
(Din vol. Personalități românești în construcții, autor Hristache Popescu)
Un pios omagiu domnului Prof.dr.ing. Mircea Constantin IEREMIA, Dumnezeu să vă odihnească în pace!