Cu regret și profundă tristețe anunțăm decesul domnului Prof. univ. dr. ing. Eugen CUTEANU - membru fondator al AICPS
Prof.univ.dr.ing. Eugen CUTEANU (1937-2024)
Cu regret și profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a domnului Eugen Cuteanu, membru fondator al AICPS, distins profesor la Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara. Ne-a părăsit un om de o mare valoare academică și umană, care a lăsat în urma sa o moștenire de neprețuit în domeniul construcțiilor și al educației.
Absolvent al Facultății de Construcții și Arhitectură a Institutului Politehnic Traian Vuia (astăzi Universitatea Politehnica Timișoara), promoția 1959, și-a continuat parcursul academic cu un doctorat în inginerie civilă, finalizat în 1973.
Și-a început activitatea profesională la Întreprinderea de Construcții și Montaje Metalurgice Reșița, unde a activat între 1959 și 1960. Urmează apoi cariera didactică, care debutează în 1960 cu funcția de asistent universitar la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Construcții, și parcurge apoi toate gradele didactice, fiind șef de lucrări, conferențiar universitar și profesor universitar. Între anii 1961 și 1966 a derulat, prin cumul, activitate de proiectare în cadrul prestigioaselor DSAPCB (Direcția de Sistematizare Arhitectură și Proiectare a Construcțiilor Banat) și ISPE (Institutul de Studii și Proiectări Energetice) Timișoara.
Domnul profesor Eugen Cuteanu a contribuit decisiv la formarea profesională a multor generații de tineri ingineri, predând disciplinele de Mecanica construcțiilor, Rezistența materialelor și Teoria elasticității (limba română și germană) și Calculul automat al construcțiilor. În plan științific, a activat în următoarele domenii de cercetare: Stabilitatea elementelor și structurilor metalice, Utilizarea calculatoarelor electronice în realizarea produselor informatice pentru simularea unor fenomene din Mecanica structurilor, respectiv în proiectarea asistată. Profesorul Eugen Cuteanu este autorul primei cărți din România care a prezentat explicit metoda elementului finit, particularizată pentru analiza structurilor, însoțită de aplicații numerice cu un program de calcul propriu (Cuteanu E., Marinov, R., Metoda elementelor finite în proiectarea structurilor, Ed. Facla, Timișoara, 1980).
A mai elaborat următoarele cărți și cursuri universitare: „Rezistența materialelor și Teoria elasticității”, Litografia UPT, 1978; „Capitole speciale de Rezistența materialelor și Teoria elasticității”, Litografia UPT, 1978; „Rezistența materialelor și Teoria elasticității - îndrumător de laborator”, Litografia UPT, 1985; „Programe de calcul automat în Mecanica structurilor”, Litografia UPT, 1977; „Metoda elementelor finite în proiectarea structurilor”, Editura Facla, 1980; „Stabilitatea la compresiune a structurilor din bare de oțel”, Editura Academiei Române, 1980; „Rezistența materialelor - seminar pe înțelesul tuturor”, Editura Nero - Timișoara, 1988.
În aceste momente grele, transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și ne exprimăm profunda compasiune și solidaritate. Memoria domnului Eugen Cuteanu va rămâne vie în inimile noastre și în amintirile tuturor celor care au avut privilegiul să-l cunoască.
Înmormântarea va avea loc miercuri, 17.07.2024, ora 11:00, la Cimitirul Rusu Șirianu din Timișoara.
Un ultim omagiu, Dumnezeu să vă aibă în pază domnule Profesor!