Noutăți și informații utile
INVITAȚIE la PRIA CIRCULAR ECONOMY IN CONSTRUCTION - 9 iulie 2024, de la 9.30 la ARCUB in str. LIPSCANI nr. 84-90
Partenerii noștri de la PRIAevents vă invită la prima și singura conferință despre economia circulară în construcții în România - Pria Circular Economy and Construction în data de 9 iulie 2024, de la 9,30. Pentru confirmare gratuită vă rugăm doar să trimiteti un email la office@priaevents.ro, in limita locurilor disponibile. detalii »
Vibrația din construcții se traduce prin vibe-ul numărului semnificativ de tineri din sală! Comunicat post Conferința AICPS32
Așa a început cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS. Organizată la Iași, a fost un eveniment dinamic și efervescent, care a susținut un echilibru constructiv între inovație și calitate în construcții, colaborare, dezbateri și socializare profesională pe parcursul celor două zile, între 6 și 7 iunie 2024. Evenimentul de referință al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri, cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS, a venit cu oportunități extinse de interacțiune între diferitele generații de profesioniști și cu un program bogat care a abordat provocări din toate ariile proiectării de structuri, inclusiv abordări sustenabile și inovații tehnologice din domeniul proiectării și construcțiilor. detalii »
Eveniment special dedicat „Perspectivelor japoneze în arhitectură și inginerie structurală”/marti, 11 iunie 2024 organizat la UPT, impreuna cu AICPS Timis si OAR Timiș
„Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu AICPS Timiș și OAR Timiș au plăcerea de a vă invita la un eveniment special dedicat „Perspectivelor japoneze în arhitectură și inginerie structurală”, susținut de doi profesori de la Nagoya Institute of Technology (NITech). Vor fi abordate următoarele teme: - Prof. Atsushi Sato "Japanese practice for the design of light gauge structures, including the seismic design principles" - Prof. Shinichi Hamada "Technology and conservation of Japanese historical buildings and castle stone walls". Evenimentul va avea loc marți, 11 iunie, ora 16:00, la Archa (Bulevardul Mihai Viteazu 1b) https://maps.app.goo.gl/QSRWQVZ8k6TrjsfP8) detalii »
Rezultate vot electronic perioada 13.05.2024 - 27.05.2024 privind alegerea echipei de conducere a AICPS, pentru perioada 2026-2030.
In perioada 13.05.2024 - 27.05.2024 s-a desfășurat, la nivelul AICPS, o sesiune de vot electronic privind alegerea echipei de conducere a AICPS, pentru perioada 2026-2030. Rezultatele votului electronic le găsiți accesând: detalii »
AICPS vă urează Sărbători Pascale fericite!
Paștele este despre a fi împreună, despre speranță și despre viitor. Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) vă urează Paște fericit! detalii »
COMUNICAT DE PRESĂ-26-04-2024
Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) a răspuns prompt solicitării primite din partea AICPS, comunitatea profesională a inginerilor proiectanți de structuri din toată țara, a desemnat un expert tehnic care a fost alături de IGSU și de autoritățile locale pentru unde terenul de sub o stradă s-a surpat formându-se astfel un crater cu adâncimea de aproximativ 2 m pe o suprafață de peste 60 de mp. Reprezentantul AICPS, expertul tehnic ing. Constantin Alexandru, a făcut parte din echipa convocată joi de către IGSU pentru o evaluare preliminară a situației la fața locului. “Încă nu știm dacă fenomenul este stabil sau în evoluție, dar se va monitoriza permanent zona și se vor face măsurători topografice timp de mai multe zile. După 3 zile vom avea un prim raport și vom trage câteva concluzii. În funcție de evoluția deplasării terenului, mai ales în contextul ploilor deja prognozate, se vor decide măsuri suplimentare.” a afirmat expertul tehnic ing. Constantin Alexandru, reprezentant AICPS. detalii »
Conferința "Structuri din CLT. Concepție, detalii, calcul" - UTCB- 25.04.2024
Vă invităm să participați la conferința "Structuri din CLT. Concepție, detalii, calcul" susținută de dl. ing. Mihai MOȚOC, Verkfræðistofa Reykjavíkur, Islanda. Conferința se va desfășura în data de 25 aprilie 2024, orele 14, sala I-2 FCCIA, sediul UTCB - Bdul. Lacul Tei 122-124 și se adresează specialiștilor din domeniul construcțiilor și studenților UTCB. detalii »
Workshop-ul moderat de experții din industrie Dinos Ioannidis și Adrian Ghencea la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Construcții Metalice/15-16 aprilie 2024 -CLUJ-NAPOCA
Avem plăcerea să anunțăm workshop-ul moderat de experții din industrie Dinos Ioannidis și Adrian Ghencea la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Construcții Metalice! La acest workshop puteți dezbate și detalia modul în care pot fi prelucrate datele construite cu un software pentru detalierea confecțiilor metalice pentru a asigura transferul fără erori către programele de gestiune și livrare industrializată a pieselor de oțel. Pentru mai multe detalii și înscrieri puteți accesa pagina dedicată worksho-pului: https://con-steel.ro/registration/workshop-registration Locurile sunt limitate - asigurați-vă locul completând formularul de înscriere a workshop-ului! Prezență: fizic (nu există posibilitatea de participare online) detalii »
Workshop moderat de experții din industrie Plosz Zoltan și Richard Bai la cea de a 18-a Conferință Națională de Construcții Metalice /15-16 aprilie 2024 la CLUJ-NAPOCA
Alăturați-vă workshopului moderat de experții din industrie Plosz Zoli și Richárd Bai la cea de-A 18-A CONFERINȚĂ NAȚIONALĂ DE CONSTRUCȚII METALICE. CONSTRUIESTE CU STEEL! dată cu creșterea necesității de structuri optimizate, a crescut și cererea pentru calcul performant și eficient al secțiunilor de clasa a 4-a, secțiuni metalice formate la rece, compuse din mai multe bare / secțiuni. Participanții la workshop vor obține o perspectivă mai amplă asupra procesului de proiectare optimizată pentru astfel de structuri. Vom explora modul în care aceste programe pot optimiza procesele de proiectare și analiză structurală, oferind inginerilor instrumentele necesare pentru a realiza proiecte mai eficiente și mai precise. Vom parcurge dimensionarea unei hale metalice din profile formate la rece (rezistență și stabilitate) în programul Consteel și vom dimensiona principalele noduri în IDEA StatiCa. detalii »
Workshopul prezentat de experții din industrie Plosz Zoltan și Bálint Vaszilievits-Sömjén la cea de-A 18-A CONFERINȚĂ NAȚIONALĂ DE CONSTRUCȚII METALICE. CONSTRUIESTE CU STEEL /15-16 aprilie 2024 CLUJ-NAPOCA
Vă invităm să participați la workshopul prezentat de experții din industrie Plosz Zoli și Bálint Vaszilievits-Sömjén la cea de-A 18-A CONFERINȚĂ NAȚIONALĂ DE CONSTRUCȚII METALICE. CONSTRUIESTE CU STEEL! Realitatea activității de proiectare din zilele noastre ne arată că de cele mai multe ori inginerii proiectanți de structuri metalice lucrează constant sub presiunea termenelor scurte pentru elaborarea proiectelor. În multe cazuri, din nefericire, presiunea termenelor duce la apariția de compromisuri în activitatea de proiectare. Astfel se nasc întrebări la care de cele mai multe ori inginerul proiectant nu are răspunsuri ușoare, cum ar fi: se va comporta structura construită în realitate, în același mod ca și structura proiectată? sunt parametrii de dimensionare setați corect în cazul în care geometria inițială se modifică? sunt parametrii de stabilitate aleși corect pentru toate cazurile de încărcare? detalii »
Workshop AICPS TIMIS împreuna cu Reflex Software și IDEA StatiCa/ 22 .04.2024 ora 9:00 on-line
AICPS Timiș organizează împreună cu Reflex Software și IDEA StatiCa un eveniment pe tema proiectării elementelor din beton precomprimat. ▶️ Workshop-ul va fi organizat în format on-line în data de 22.04.2024, mai multe detalii puteți regăsi prin accesarea link-ului de mai jos: https://reflexsoftware.eu/evenimente/ detalii »
Candidatura pentru echipa de conducere a AICPS, 2026-2030
Stimați membri ai AICPS, Comitetul Director al AICPS vă informează că a fost depusă și aprobată de Comisia de Etică Profesională și de Comisia Electorală a AICPS candidatura echipei de conducere Ing. Dragoș Marcu, pentru mandatul 2026-2030. Conform art 6.4.8.din Dispoziții executive AICPS - În ultimele două săptămâni imediat înaintea desfășurării lucrărilor Adunării Generale din cadrul Conferinței Naționale se va organiza votul electronic pentru alegerea Președintelui și Directorilor Asociației. Atașat găsiți spre informare detalii despre Echipa care și-a depus candidatura: detalii »
Observatii privind „Cod de proiectare seismică, partea I, prevederi de proiectare pentru clădiri”- P100-1-1
Universitatea Tehnică de Construcții București realizează revizuirea reglementării tehnice „Cod de proiectare seismică, partea I, prevederi de proiectare pentru clădiri” la comanda Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Revizuirea a avut ca scop actualizarea tehnică a prevederilor, întărirea caracterului normativ și îmbunătățirea redactării pentru reducerea posibilității de interpretare subiectivă a prevederilor. S-a urmărit conservarea fundamentelor tehnice ale reglementării, a metodelor, notațiilor și termenilor utilizați, astfel încât să se poată asigura tranziția efectivă către aplicarea practică într-un interval de timp cât mai scurt, printr-un efort mic de pregătire a proiectanților. Documentul supus anchetei publice constituie o primă formă a proiectului de reglementare tehnică, fiind avizat în Comitetele Tehnice de Specialitate A - rezistență mecanică și stabilitate, subcomitetul construcții civile, industriale și agricole. detalii »
Observații privind „Cod de proiectare pentru structuri în cadre de beton armat”, indicativ NP 007
Universitatea Tehnică de Construcții București realizează revizuirea reglementării tehnice „Cod de proiectare pentru structuri în cadre de beton armat”, indicativ NP 007, la comanda Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Revizuirea a avut ca scop actualizarea tehnică a prevederilor și armonizarea cu codul P100-1. Precedenta ediție a codului NP 007 a fost elaborata in 1997. Documentul supus anchetei publice constituie o primă formă a proiectului de reglementare tehnică, fiind avizat în Comitetele Tehnice de Specialitate A - rezistență mecanică și stabilitate, subcomitetul construcții civile, industriale și agricole. Pentru elaborarea redactării a II-a, lucrarea va fi revizuită ca urmare a observațiilor făcute de către factorii interesați în domeniul de reglementare, în cadrul acestui procesul de anchetă publică, pe care elaboratorul și le însușește. Redactarea a II-a, avizată de către Comitetele tehnice de specialitate ale MDLPA, va fi supusă, dacă este cazul, procedurii de notificare la Comisia Europeană. detalii »
Conferința Națională AICPS32 / 5-7 iunie 2024- Hotel Internațional IAȘI
Viitorul este proiectat zi de zi de cei care au ca principal obiectiv asigurarea siguranței construcțiilor și a vieții oamenilor, profesia cu rol esențial în inovarea și dezvoltarea sustenabilă și durabilă a societății. Viitorul este proiectat zi de zi, de la tineri profesioniști până la seniori cu o carieră remarcabilă, de către membrii Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS). Inginerii constructori proiectanți de structuri vin împreună la cel mai intens moment de schimb tehnic de experiență al anului – Conferința Națională AICPS. Timp de două zile, sute de ingineri structuriști și alți profesioniști din domeniu, de la nivel național și internațional, aduc la masa dezbaterii teme tehnice cu un real impact. Anul acesta, la Iași, în perioada 5-7 iunie, va avea loc cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS, cu tema Mediu construit sustenabil - noi tendințe în structuri, materiale și tehnologii de construcții. detalii »
Mituri despre cutremur. Paradigma blocurilor construite după 1977 și rolul inginerului proiectant de structuri
Un inginer proiectant de structuri este o persoană care se asigură că avem clădiri puternice și sigure, astfel încât oamenii să poată locui și lucra în ele în siguranță. Ei folosesc matematica și știința pentru a face clădirile să fie rezistente la diferiți factori externi, de la un vânt puternic la cutremure. O casă mai sigură înseamnă o casă care este bine gândită și calculată. Locuim și ne desfășurăm activitatea zilnică în clădiri cu structură configurată de un inginer proiectant de structuri. În drumul spre casă/birou venim în contact cu lucrări inginerești. Rolul unui inginer proiectant de structuri nu se oprește când lucrarea este finalizată. detalii »
START înscrieri la Conferința Națională AICPS32/ 5-7 iunie , Hotel Internațional, IAȘI
Avem onoarea de a vă anunța că dăm startul înscrierilor pentru cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS, care va avea loc la Iași, în perioada 5-7 iunie 2024. Beneficiați de bilete la cel mai redus preț cu tariful early bird până pe 17 martie. Toate detaliile despre keynote speakers, temă, bilete cu tarif redus etc. vă invităm să le găsiți pe site-ul conferinței la adresa: https://32.aicps.ro/ In plus vă punem la dispoziție și un cod de reducere pentru cazare la Hotel Internațional Iași, unde se va desfășura și conferința, în limita locurilor disponibile! detalii »
Cu mare tristețe și regret anunțăm încetarea din viață a domnului Dr. ing. Lucian DOGARIU
Înmormântarea va avea loc in Comuna Provița de Jos , Județul Câmpina , cimitirul Provița de Jos marți . 27 februarie 2024 , ora 12-13. Domnul Lucian DOGARIU s-a născut la 21 aprilie 1939, în Arad, a fost inginer constructor, doctor inginer, profesor onorific la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” din București și membru fondator al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS), a făcut parte din Consiliul de Conducere al AICPS. A fost membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România din anul 2004. A fost un membru activ al Secției de Construcții-Urbanism, participând la toate edițiile Zilelor academice ASTR, la ședințele de secție și la adunările generale ale ASTR. În cadrul Academiei a susținut conferința: „Impactul Informaticii asupra Teoriei Structurilor”. detalii »
Rezultate vot electronic în urma ședinței Consiliului de Conducere din 08.02.2024
Ca urmare a ședinței consiliului din 08.02.2024, în perioada 12.02.2024 -18.02..2024 a avut loc, la nivelul consiliului, un vot electronic de decidere asupra subiectelor discutate in ședința din 08.02.2024. detalii »
Invitație candidatura Echipa conducere AICPS/ mandatul 2026-2030
Stimați membri ai AICPS, Vă aducem la cunoștință conform Dispozițiilor Executive ale AICPS, parte integranta din Statutul AICPS, că în anul 2024 la Adunarea Generală din cadrul Conferinței Naționale AICPS din 6-7 iunie 2024 vor avea loc alegeri parțiale pentru noua Echipa de Conducere AICPS pentru mandatul 2026-2030. Conducerea actuală a AICPS își va continua mandatul obținut în urma alegerilor anterioare până în anul 2026, urmând ca echipa care va fi aleasa la Conferința Naționala AICPS din 6-7 iunie de la Iași de anul acesta, să se acomodeze în următorii doi ani pentru preluarea efectivă a conducerii pentru mandatul 2026-2030. Împreună susținem responsabilitatea și asigurarea calității în domeniul construcțiilor, ca organizație profesională, autonomă, neguvernamentală, ce reprezintă interesele inginerilor din domeniul proiectării structurilor de construcții. Uniți continuăm să ne angajăm în promovarea competenței și profesionalismului în domeniul ingineriei construcțiilor și să dezvoltăm relații puternice între membrii noștri și partenerii din industrie. Ducem mai departe obiectivul de bază al asociației de creștere continuă a științei și profesiei de inginer pentru asigurarea bunăstării societății. Vă prezentăm mai jos extrasul din Dispozițiile Executive ale AICPS care vă oferă toate detaliile despre cum puteți să vă alăturați echipei de conducere existente prin pregătirea documentelor și depunerea candidaturii dvs. la începutul lunii martie , conform detaliilor de mai jos: detalii »